• Preventivne mjere
  • 18.11.2019. 12:00

Priprema za zimu: Tretmani voćaka u fazi mirovanja

Zimskim prskanjem se na efikasan način obavlja suzbijanje parazita koji su ostali na lisnoj masi, granama i grančicama.

Foto: Gordana Nastić/Depositphotos/lightpoet
  • 479
  • 71
  • 0

Zimsko prskanje ili kupanje voća je po riječima Dejana Mujakića, stručnjak za zaštitu bilja u vranjskoj Poljoprivredno savjetodavnoj i stručnoj službi jedna od neizostavnih mjera koju voćari moraju da obave ako žele kvalitetan rod i manje problema sa bolestima i štetočinama tokom vegetacije. "To je dobra voćarska praksa u provođenju mjera zaštite voća inspirisana kvalitetnim preventivnim mjerama kao što su i zimsko prskanje, koje se izvodi u tri etape i to: prvo prskanje, sanitarne mjere i zimsko prskanje," ističe Mujakić.

Po njegovim riječima, prvo prskanje je mjera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacionoj sezoni, iako se obavlja nakon berbe plodova. Veliki broj patogenih mikro organizama (gljiva i bakterija) prezimljava kako u opalom lišću tako i na granama, grančicama, pupoljcima i na stablu.

Za ova prskanja se preporučuju preparati na bazi bakra. On dobro djeluje na bakterije i gljive, pa se ovim tretmanom smanjuje infektivni potencijal svih patogena za narednu vegetaciju. Preporučuje se kupanje voćnjaka i vinograda, kako bi preparat pokrio svu tretiranu površinu i odradio ono čemu je namijenjen. Ovim prskanjem se na efikasan način obavlja suzbijanje parazita koji su ostali na lisnoj masi, granama i grančicama u pazuhu putanja. Bakar ima i fungicidno i bakteriozno djelovanje. On odlično obavlja svoj dio posla i uništava sve na šta naleti.

Prvo prskanje je mjera kojom počinje zaštita u narednoj vegetacionoj sezoni

Poslije prskanja pristupiti rezidbi

"Tokom kasne jeseni ili u zimskom periodu, kada to vremenski uslovi dozvole, treba pristupiti sanitarnim mjerama u zasadu koje podrazumijevaju odsjecanje sasušenih grana i grančica po potrebi i cijelog stabla. Treba obaviti i struganje i skidanje kore ispod koje rade štetočine kao što su drvotočci i strizibube i obaviti uklanjanje mumificiranih i sasušenih plodova i listova. Tek nakon svega ovoga pristupiti rezidbi. Ove mjere se završavaju iznošenjem biljnog materijala iz zasada i spaljivanjem pod punim oprezom od proširivanja vatre," ističe Mujakić.

On takođe naglašava da se i pored svih primjenjenih mjera plavog prskanja i sanitarnih mjera u pukotinama kore, grana i grančica, pazuha pupoljaka skriva larva ili jaje nekog štetnog insekta ili spora nekog parazita. Zato se zimsko prskanje sprovodi od bubrenja pupoljaka do fenofaze mišje uši.

Tretiranje treba obaviti po mirnom i tihom vremenu, bez vjetra, na temperaturi vazduha iznad 10 Celzijusovih stepeni, ispravnom opremom i mehanizacijom uz obavezno korištenje zaštitne opreme. Zimsko prskanje treba obaviti kombinacijom mineralnih ulja kao insekticidi i fungicidima na bazi bakra (bakar-hidroksid).

Tokom kasne jeseni ili u zimskom periodu, treba pristupiti sanitarnim mjerama u zasadu

Preparati na bazi bakra

Mineralno ulje djeluje mehanički, jer nanijeta na tijelo insekta sprječava razmjenu kisika između larve i spoljašnje sredine i dovodi do gušenja larve unutar jajeta. Preparati na bazi bakra uništavaju prezimljujuće organe biljnih parazita čime se smanjuje njihov infekcioni potencijal.

Na tržištu se može naći kombinacija svih preparata. Obje kobinacije imaju pozitivan učinak. Sva ostala prskanja poslije zimskog zavise od biljne vrste koja se gaji i specifično je, pa zato treba potražiti savjet stručnjaka.

"Zaštita višnje, trešnje, breskve, kajsije počinje prskanjem preparata na bazi bakaroksihlorida u količini od 5 kg/ha sa ciljem da se smanji  infektivni potencijal, prizemljujućih formi patogenih glava i bakterija. Od ekonomski značajnih patogena kod svih kultura čiji se infektivni potencijal umnogome smanjuje ovim tretamanom su: Stigmina carpophila - prouzrokovač šupljikavosti lista koštičavog voća, Monilinia spp - puzrokovač truleži plodova koštičavog voća, Taphrina deformans, prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve, kao i epifitne populacije bakterioza iz reda Pseudomonas spp," kaže Mujakić.

Poštovanjem svih navedenih postupaka od plavog prskanja, preko sanitarnih mjera do zimskog prskanja, voćari će obezbjediti voću i vinovoj lozi bezbjedan ulaz u novu vegetaciju i imat će malo mirnog sna.


Tagovi

Zimsko prskanje voća Kupanje voća Vegetacija Bakar Rezidba Plavo prskanje Tretman voća Faza mirovanja Dejan Mujakić


Autorica

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi