Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita jabuke
  • 21.10.2018. 08:00

Preventivnim mjerama spriječite posljedice čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke

Čađava pjegavost lista i krastavost plodova jabuke je ekonomski najznačajnija bolest tog voća koja ako se ne sprječava i ne liječi može da prouzrokovati velika oštećenja zasada i ekonomske gubitke. Uzročnik je gljiva Venturia inaequalis, a evo nekoliko savjeta stručnjaka kako se boriti protiv te bolesti jabuke.

Foto: PIS Vojvodina
  • 960
  • 51
  • 0

Čađava pjegavost lista i krastavost plodova jabuke, prouzrokovana gljivom Venturia inaequalis je ekonomski najznačajnija bolest jabuke s obzirom na učestalost pojave i stepena oštećenja lista i ploda. Stepen oštećenja uveliko zavisi od područja na kojem se zasad nalazi. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede Lidija Vulović, ukoliko su proljeća i ljeta prohladna i sa čestim padavinama, štete od pomenutog patogena mogu biti 70%, pa i veće. Ostvarena zaraza smanjenje tržišnu vrijednost zaraženih plodova i izaziva opadanje nesazrelih plodova i lišća, slabo formiranje cvjetnih pupoljaka. Vulovićeva napominje da se zaraženi plodovi teško održavaju u skladištima.

Najbolja zaštita se ostvaruje kombiniranjem mjera

Odgovarajuća zaštita od pomenutog patogena može da se ostvari u savremenom sistemu zaštite isključivo kombinovanjem:

  • pomotehničkih mjera;
  • higijensko-sanitarnih mjera; 
  • kemijskih mjera.

Pomotehničke mjere predstavljaju izbor odgovarajuće parcele za podizanje zasada (osunčane parcele), izbor sorti, pravilna rezidba (koja omogućuje provjetrenost krune), adekvatan uzgojni oblik i drugo. Higijensko-sanitarne mjere podrazumijevaju primjenu svih raspoloživih mjera radi uništavanja zaraženih binjnih ostataka (sakupljanje, iznošenje, paljenje, itd) i smanjenja primarne infekcije.

Primjenom fungicida sprečiti infekcije

Praksa je pokazala da smanjenje primarne zaraze, to jest smanjenje infektivnog potencijala, daje najbolje rezultate primjenom 5% rastvora uree (50 kilograma uree na 1.000 litara vode). Jesenji tretman (u novembru) smanjuje infektivni potencijal za 50 %, a ranoproljetni za 66%. Kemijske mjere podrazumijevaju primienu fungicida tokom cijele vegetacione sezone u određenim vremenskim intervalima u zavisnosti od vremenskih uslova. Cilj tretmana je da prisustvo fungicida spreči ostvarenje infekcije, u trenutku povoljnih uslova za klijanje spora, koje se već nalaze na listu ili plodu. Najkritičniji period za ostvarenje zaraze je od momenta pucanja pupoljaka pa do precvjetavanja. Moment infekcije kao i stepen zaraze zavisi od vremenskih uslova, pa se stoga preporučuje primjena odgovarajuće kemijske zaštite korištenjem preporuka prognozno izvještajne službe.

Sprječavanje primarne zaraze -  najefikasnija zaštita

Ukoliko se zaštita obavi na vrijeme i spriječi zaraza u trenutku intenzivnog oslobađanja spora, prekida se ciklus primarne zaraze i moguće infekcije do kraja vegetacione sezone. Ukoliko se primarna zaraza ne spriječi (već tokom vegetacije nastavi) doći će do pojave oboljenja gdje novonastale pjege predstavljaju potencijalnu opasnost od širenja zaraze, a samim tim i bolesti, naročito u uslovima povećane vlažnosti. Najefikasnija zaštita jabuke od Venturia inaequalis je sprječavanje primarne zaraze.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Čađava pjegavost lista Krastavos plodova Jabuka Lidija Vulović Venturia inaequalis


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.