Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagode
  • 06.06.2016. 08:00

Presađivanje starinskih sorti jagoda

Vriježe iz gredice s jagodama presađujte od jula do kraja augusta. Možete li jagode razmnožavati iz postojeće biljke, bit ćete u prednosti u odnosu na vrtlare koji moraju kupiti mlade biljke, jer su one u vrtnim centrima dostupne samo u septembru i oktobru.

Foto: Karolina Tušek
  • 3.038
  • 259
  • 0

Jagode su tradicionalno voće i neizostavni dio početka ljeta. Sočni crveni plodovi mogu se osim u tradicionalnoj gredici saditi u posudama i visećim košarama.

Koliko treba biti velika čestica, ovisi o tome koliko jagoda želite. Jedan red dug 6 metara može tijekom sezone opskrbljivati cijelu obitelj.

Sadite rano u sezoni

Stabljika iz pazušnog pupa koja raste ne površini i oblikuje korijenje za proizvodnju nove biljke zove se vriježa. Vriježe iz gredice s jagodama presađujte od jula do kraja augusta. Možete li jagode razmnožavati iz postojeće biljke, bit ćete u prednosti u odnosu na vrtlare koji moraju kupiti mlade biljke, jer su one u vrtnim centrima dostupne samo u septembru i oktobru.

Između trenutka sadnje i zime, jagode razvijaju korijenje i akumuliraju rezerve hrane pa ako ih posadite kasno ili, što je još gore, u proljeće, neće dati plodove u svojoj prvoj godini.

Biljke jagode ne smiju se saditi preduboko

Pripazite da se kruna - granica između korijenja i glave listova nalazi točno iznad površine tla. Iskopajte dosta široku jamu i raširite korijenje prije nego što ga prekrijete zemljom i pritisnete prema dolje. Bez obzira na broj biljaka koje sadite, nemojte upotrijebiti sadilicu jer će jame biti preuske.

Pronađite starinske sorte jagoda čiji su nježni plodovi najbolji kad su svježe ubrani u vrtu: "Royal Sovereigen" (rana), "Redgauntler" (srednje rana) i "Talisman" (kasna). Suvremene sorte uzgojene su da rastu brzo, odolijevaju bolestima i imaju plodove privlačnijeg izgleda, a sve to nerijetko nauštrb okusa.

Kad se izvade iz tla, mlade se jagode brzo suše. Korijenje im odmah stavite u smjesu komposta za ulončavanje i vode te ih što prije ponovno posadite. Teška i mokra zemlja nikako nije dobra za sadnju jagoda. Korijenje treba biti u dobro propusnom tlu. Za dvostruki red biljaka potrebno je podignuti zemljani nasip ravnog vrha, visok oko 20 cm i širine od jednog metra i na njemu posaditi biljke.

Izvorno je jagoda rasla u šumama

Jagode s "dvostrukom berbom" su ustvari jagode s jednom berbom koje daju plodove kasnije od pravih sorata s jednim urodom. Izvorno je jagoda rasla u šumama i stoga voli kiselost drvnog humusa. Česticu jagoda je dobro prihraniti nanošenjem obilnog sloja lisnog humusa po njezinoj površini.

Tlo između stabljike prekrijte crnogoričnim iglicama, paprati i korom bora ili debelim slojem slame. Taj porozni sag potiskuje korove i raščišćava površinu tla, pa će mlade biljke biti manje osjetljive na sivu plijesan i puževe golaće.

U kasnu jesen se pojavljuju lisne bolesti. Nakon berbe, što prije odrežite listove dovoljno visoko da se ne dotakne srčika biljke. Biljka ubrzo počinje stvarati nove zdrave listove.

Korovi - slaba točka jagode

Jedan od velikih problema kod sadnje jagoda njihova je ranjivost na brzorastuće korove poput slaka, pirevine i ljutića. Korovi zagušuju biljke, plodovima uskraćuju svjetlost, a zemlja se osiromašuje. Ako korovi postanu problem, gredicu premjestite na novo mjesto bez korova.

Meko i lagano tlo između dva reda jagoda može se iskoristiti za sadnju reda špinata, bijelog luka ili salate, kultura koje nisu veliki potrošači i neće jagodama krasti korisna hranjiva. Nemojte potpuno skinuti peteljke s jagoda prije nego što ih operete, jer će bobe upiti vodu i to će im pokvariti slastan okus.

Za razmnožavanje jagoda izaberite najbolje mlade biljke izrasle iz matične biljke koju ste izabrali razmnožiti. Mlada biljka iz tla se podigne lopaticom i odvoji od matične tako da se škarama prerežu vriježe. Oko korijenja treba ostati što više zemlje pa se premjeste na mjesto sadnje i odmah ponovo posade. Treba pripaziti da kruna nije potpuno zakopana, a potom se biljke obilno zaliju.

Foto: Karolina Tušek


Tagovi

Jagode Starinske sorte Uzgoj Sadnja


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]