Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 28.02.2022. 11:00

Pravo je vrijeme za zimsko ili plavo prskanje voća

Plavo prskanje predstavlja osnovnu mjeru zaštite i izvodi se u vrijeme mirovanja vegetacije. Ovo tretiranje je preventivna zaštita voćaka od prouzrokovača bolesti i štetnih insekata

Foto: Danijela Plavšić
  • 374
  • 47
  • 0

Visočije temperature tokom februara uslovile se buđenje vegetacije uopšte, pa tako i pupove voćki i ukrasnog bilja. Pravi je momenat za obavljanje zimskog tretiranja ili plavog prskanja. Radnja koja predhodi samom prskanju je orezivanje svih suvih, natrulih i grančica koje su višak te uklanjanje mumificiranih plodova zaostalih na stablu i lišća koje nije opalo tokom jeseni. 
Sve ovo može biti potencijalni nosač spora patogena prouzrokovača bolesti koje su prethodne sezone bile prisutne u voćnjaku.

Plavo prskanje predstavlja osnovnu mjeru zaštite i izvodi se u vrijeme mirovanja vegetacije. Ovo tretiranje je preventivna zaštita voćaka od prouzrokovača bolesti i štetnih insekata koji prezimljavaju u krošnji, rak-ranama oko pupoljaka i pukotinama u kori stabla.

Rane nastale prilikom orezivanja predstavljaju pogodno mjesto za novonastalu zarazu, stoga je potrebno veće rezove zaštiti kalemarskim voskom i u kratkom roku pristupiti tretiranju nekim fungicidom na bazi bakra koji su prihvatljivi  i u organskoj proizvodnji. Veliki broj patogena može izazvati zarazu u voćarskim zasadima na samom početku vegetacije i zato se zimsko ili plavo tretiranje ne smije izostaviti.

Upotreba fungicida

U ovom periodu, upotrebom fungicida na bazi bakra efikasno se suzbija Monilia laxa i Monilia fructigena, gljive iz roda Monilia koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju koštičavom voću naročito šljivi, višnji trešnji i kajsiji. Prouzrokuju sušenje cvjetova i rodnih grančica, a kasnije i trulež plodova.

Deformacija lista (Foto: Martina Popić)

Također, na ovaj način suzbija se i najučestalija bolest breskve i nektarine - kovrdžavost lista koju prouzrokuje patogen Taphrina deformans, koji prezimljava na deblu i granama stabla. Uslijed infekcije dolazi do deformacije lista i njegovog zadebljanja što rezultira dalje opadanje i defolijaciju.

Stigmina carpophila prouzrokuje šupljikavost lista višnje i trešnje, a šteta može nastati i na šljivi, kajsiji i breskvi. Simptomi ovog patogena se ogledaju u vidu crvenih pjega na listu sa hlorotičnim oreolom, a šupljine nastaju uslijed izumiranja tkiva.
Opasnost za zasade u ovom periodu predstavlja i fitopatogene bakterije iz roda Pseudomonas koje napadaju listove, cvjetove, plodove, pupove, grane i deblo voćaka nakon čega dolazi do pojave smolotočine, rak-rana (napuklo stablo), sušenja i odumiranja voćaka.

Cyitospora cincta je prouzrokovač bolesti koji uslovljava sušenje voćaka i pojavu rak-rana. Ovo oboljenje izaziva prijevremeno odumiranje stabala koja su pretrpjela neko mehaničko oštećenje nastalo uslijed mraza, grada, ekstremnom rezidbom, košenjem.

Suzbijanje insekata

Pored navedenih bolesti u ovom periodu počinjemo djelovati i na insekte, biljne i štitaste vaši te crvenu voćnu grinju Panoychus ulmi kao i druge koji prezimljavaju na i oko stabla. Mogu stvoriti velike probleme u koliko dođe do njihove prekobrojnosti. Za suzbijanje i sprečavanje svega navedenog, kako ne bi došlo do zaraze koristimo neke od preparata na bazi bakra (fugicidi): Nordoks, Bakarni oksihlorid 50, Cuprablau Z, Cuprozin i dr.

Uz fungicide dodaje se neko od mineralnih ulja (Galmin, Letol) koji djeluju insekticidno i akaricidno ili se koriste neke od gotovih preparata kao što su: Modro ulje, Plavo ulje ili Crveno ulje. Važno je napomenuti da tretiranje treba izvoditi na temperaturama višim od 12 stepeni.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlijih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Tagovi

Plavo prskanje Zimski tretman Voće Breskva Nektarina Šljiva Crvene pjege Kovrdžavost lista Insekti


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.