Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 29.05.2021. 14:00

Plasteničkim uzgojem jagoda do kvalitetnijih i zdravijih plodova

Prošla godina bila je dobra za proizvođače jagoda dok je ove sezona branja počela nešto kasnije i to najprije kod onih domaćina koji pomenuto voće gaje u plastenicima.

Foto: Sanja Dovečer
  • 182
  • 90
  • 1

Berba jagoda u pojedinim područjima počela je nešto kasnije nego prošle godine jer je hladno vrijeme tokom aprila uticalo da se prvi plodovi, najprije u plastenicima, a potom i na otvorenom beru tek sada. Željko i Marko Branković prije tri godine pokrenuli su proizvodnju navedenog voća u zaštićenom prostoru.

"Počeli smo sa tri plastenika gdje je bilo oko 2.000 sadnica. Prvo smo posadili sortu clery. Prošle sezone imali smo prinos od 1.800 kilograma, a bila je i dobra cijena pa smo zadovoljni kako smo prošli u protekle dvije godine. Potom smo riješili da proširimo proizvodnju jagoda pa smo u avgustu 2020. posadili još oko 6.000 sadnica na nekih 20 ari", kaže Željko Branković, dodajući da su se odlučili za istu sortu i da je u posao je uključena cijela porodica.

Prinos i od novog zasada

Kako bi i novi zasad već dao bar minimalne prinose, odlučili su da pored sadnica ulože i u navodnjavanje i drugu kompletnu opremu. 

"Do sada smo uložili oko 7.520 KM za kupovinu sadnica, navodnjavanje, cijevi, foliju. Nadamo se da će biti dovoljno prinosa da se vrati uloženo. Trudimo se da ispoštujemo sve što je potrebno. Od pravovremene prihrane, zaštite, konsultacija sa agronomima", kaže naš sagovornik i napominje da je najvažnije to što imaju kvalitetan rod, a proizvodnja je zasnovana na organskim principima pa zato koriste isključivo organska đubriva.

Uložili preko 7.500 KM za kupovinu sadnica, navodnjavanje, cijevi, foliju (foto: Z. Markovinović)

Brankovići ističu da vode računa prije svega o kvalitetu jer se koristi i u porodici, a smatraju da takvu treba da prodaju i svojim kupcima.

"Prema onome što je sada vidljivo, jagoda je dobro ucvijetala, ali pošto je ovo prva godina kada rađa očekujemo da bude od 500 do 800 grama po jednoj sadnici. Ako sve bude kako treba, ove sezone možemo očekivati ukupan rod od oko tri tone, a da li će biti tako, vidjećemo", kažu ovi proizvođači.

Realna cijena za voćare - 5,85 do 6,7 KM

Kada su se pojavile prve jagode, koštale su više od 8 KM za kilogram. Željko smatra da je to dobra cijena za uzgajivače, ali da je kupovna moć takva da jenavedena cifra prilično "jaka" za potrošače. 

"Neka realna cijena je od oko 6 do 7 KM za kilogram, kada se uračuna uloženi trud i rad. Ukoliko se zadrži taj nivo, možemo biti zadovoljni. U 2021. je april bio prilično hladan pa tako branje zrelih jagoda tek sada počinje. Na svu sreću, kada smo počinjali, odlučili smo se za plastenički uzgoj i to se pokazalo kao dobar izbor." 

Do sada su navedeno voće prodavali na lokalnom tržištu, a s obzirom da sada očekuju veći prinos, intenziviraće plasman. Smatraju da će imati kvalitetne plodove i da u tom slučaju neće biti problema da se nađu kupci. 

Gajenje pod folijom i na manjim površinama isplativo

Inače, proizvodnja jagoda u zatvorenom pokazala se kao dobar način da se dobije dobar rod. Stručnjaci, prije svega savjetuju, da se gaje na manjim površinama i pod folijom. Prednost je što tada voće stiže nešto ranije, a truljenje ploda je svedeno na minimum. Kada se gaji pod folijom znatno je smanjena upotreba sredstava za zaštitu.

Bolesti jagoda - simptomi i suzbijanje

Porast spoljne temperature nalaže da se biljke otkriju kako ne bi doživjele temperaturni šok. Jagode koje se gaje na otvorenim parcelama u slučaju obilnijih padavina podložnije su truljenju, a pored ploda ugrožen je i list. U tom slučaju moraju se koristiti fungicidi, a bez obzira koliko je uzgajivač pažljiv, svaki taj preparat je neka vrsta otrova iako su bezbjedni za ljude, smatraju.

Kada se gaje pod folijom, to ne zahtjeva preveliku upotrebu sredstva za zaštitu. Voćari su uglavnom nepovjerljivi prema ovom vidu proizvodnje jer smatraju da im treba više sredstava za ulaganje, a sa druge strane, stručnjaci preporučuju da to budu manje površine. Na tržištu postoji i dosta pripravaka namijenjenih organskoj proizvodnji i koji su biljnog, a ne sintetičkog porijekla, efikasni su i bezbjedniji, ali mora se raditi na edukaciji proizvođača da bi počeli da ih koristite.


Tagovi

Proizvodnja jagoda Cijena Plasman Rod jagode Bolesti Trulež Plastenička proizvodnja


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]