Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oskoruša
  • 10.11.2019. 09:00

Oskoruša kao dobar dodatak u proizvodnji voćnih sokova

Da bi mogli dobro i ravnomjerno da sazriju, obrane plodove treba poredati na daske ili stelaže i prekriti čistom slamom u debljini pet do šest centimetara. Ovako složene oskoruše za nekoliko dana počet će sa zrenjem, kada ih treba prebirati i koristiti za određene namjene.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 1.441
  • 77
  • 0

Pripada familiji ruža, a njen rod, Sorbus, obuhvata veliki broj vrsta različite visine i razvijenosti. Mnogima je oskoruša nepoznata i često je poistovećuju sa mušmulom ili divljom kruškom. Pretpostavlja se da potiče sa Kavkaza. Ova voćna vrsta polako izumire jer se u prirodi teško razmnožava.

Oskoruša može da se prilagodi različitim podnebljima. Dobro uspijeva i na zapuštenim i suvim zemljištima. Ona je izrazit heliofit (biljka koja živi na osunčanim mjestima), a otporna je na sušu i niske temperature. Zimi izdrži temperaturu do -30 °C. Nema posebne zahtjeve za zemljištem, ali najbolje uspijeva na dubokim i plodnim. Stablo joj je ravno i prekriveno sa tankom sivo - smeđom korom, koja je popucala i vrlo slična deblu kruške.

Krošnja oskoruše je okruglasta ili piramidalnog oblika, razgranata je, glavne grane su snažno uspravne, a sa strane na krajevima više su vodoravne. Listovi su neparni (ili pernati) i sastavljeni od 13 do 21 streličastih dlakavih listića. Pupoljci (i cvjetni i lisni), poludugi su, zašiljeni, ljepljivi, pokriveni sa nježnim dlačicama.

Plodovi se koriste tek kada su prezreli

Oskoruša cvjeta u maju ili junu. Cvjetovi su bijeli, skupljeni u grupu cvjetova. Plodovi su jabukolikog ili kruškolikog oblika, debeli od dva do pet centimetara, skupljeni u buket. Oprašuju ih insekti. Dok su na drvetu blijedo - zelene boje su, a na sunčanoj strani malo su crvenkasti.

Po izgledu podsjeća na plod divlje kruške. Kada je tvrd, kiselog je i gorkog ukusa pa se koristi tek kada je dobro prezreo i tada je slatkast ili kiselkast i specifične arome. Kad dozrije u septembru ili oktobru, tada požuti i počinje postepeno da pada sa drveta.

Zimska rezidba krušaka: Manje grana - veća snaga voćke

Meso je prvo tvrdo i jako oporo, a plodovi postanu ukusni tek nakon kraćeg ili dužeg vremena umeđivanja. Da bi mogli dobro i ravnomerno da sazriju, obrane plodove treba poredati na daske ili stelaže i prekriti čistom slamom u debljini pet do šest centimetara. Ovako složene oskoruše za nekoliko dana počet će sa zrenjem, kada ih treba prebirati i koristiti za određene namjene.

Odlična u proizvodnji sokova

Ovo voće može da se razmnožava sjemenom, reznicama i kalemljenjem.

Često se njeni plodovi koriste za preradu u džemove i marmelade, a ponekad i za vina ili rakiju. Plodovi oskoruše posebno se mnogo cijene zbog velike količine tanina u proizvodnji sokova od jabuke, kruške i drugih voćnih vrsta jer njihovo prisustvo poboljšava bistrenje, kao i ukus i aromu i daje im ljepšu boju, objašnjava diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Sanja Čokojević, iz PSSS Knjaževac.


Tagovi

Divlja kruška Plodovi oskoruše Sanja Škojević Tvrdi plodovi Krošnja oskoruše Tanin