Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj šljiva
  • 18.11.2020. 09:50
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Lađevina

Oliver Gradinac podigao veliki zasad šljiva na očevini po organskim principima

Na nadmorskoj visini od 680 metara posađeno je za početak oko dva hektara šljiva, odnosno, 2.176 sadnica sorti Stenley, čačanska rodna i čačanska ljepotica.

Foto: Bojan Kecman
  • 629
  • 425
  • 2

Oliver Gradinac, iz gradića Lenzerheide u Švajcarskoj, odlučio se na nesvakidašnji korak. U rodnom selu svog oca, u Lađevinama, pet kilometara od Rogatice, podigao je zasad šljiva, najveći u ovoj maloj opštini u istočnom dijelu Republike Srpske.

Na nadmorskoj visini od 680 metara posađeno je za početak oko dva hektara šljiva, odnosno, 2.176 sadnica sorti Stenley, čačanska rodna i čačanska ljepotica, a nabavljene su iz rasadnika "Agromedžik" iz Bijeljine. Pikirane su i vrhunskog kvaliteta, sa izuzetno razgranatim korijenom i prevremenim razgranjavanjem.

Odrađene su sve agrotehničke mjere. Bačeno je mineralno i stajsko đubrivo, a do proljeća će se završiti sa ograđivanjem voćnjaka i postavkom sistema za navodnjavanje. Na parceli se prije šljiva gajio krompir i ječam.

"Dugo sam razmišljao šta da radim sa očevinom. Posjedujem 120 duluma zemlje, uglavnom šume i livade. Na kraju, odlučio sam da se bavim voćarstvom, odnosno, da posadim šljivu. Planiram da proširim zasad za još dva hektara, ako bude rezultata i da se prvenstveno bavim preradom šljiva za inostrano tržište", kaže nam Oliver.

Mraz nije uništio voće, ali virus šarke bi mogao ?

Selo Lađevine idealno je za uzgoj ove voćne vrste. Za razliku od zapadnog dijela RS, na ovom području ni ove godine mraz nije napravio veću štetu na stablima koja su stara i oboljela. Najviše je drveća sorte požegača koja jeste najbolja za preradu, ali ima problema sa virusom šarke. U selu nema mnogo stanovnika niti zaposlenih, zbog čega će podizanje zasada od skoro dva hektara omogućiti i radna mjesta pojedincima.

"Vjerujte mi da ljudi kod nas nisu svjesni u koliko lijepoj zemlji živimo. Moje selo je čisto, svi su vrijedni i malo je potrebno da se izvuku iz apatije. Živim u Švajcarskoj u kojoj je sve  takoreći programirano i tamo nema lijepog života kao kod nas, bez obzira što većina misli tako. Svjestan sam da bez pomoći prijatelja iz sela neću moći da realizujem ništa. Zato će mi pomagati jer imaju i svoju mehanizaciju za obavljanje potrebnih radova a, iako sam prilikom sadnje koristio mineralna đubriva, u ovom zasadu neće biti upotrebe hemijskih preparata, odnosno, vrlo brzo ću da se prebacim na organsku proizvodnju", ističe naš sagovornik.

Bez pomoći prijatelja iz sela ne bi uspjeo 

Sigurno je da ovom uzgajivaču neće biti lako ali najvažnije je da postoji čvrsta želja i odlučnost za uspjeh. I za opštinu Rogatica od velikog je značaja imati ovakav voćnjak i investitora koji može da zapošljava i razvija svoje selo. Sve je Oliver vidio u Evropi, posjeduje švajcarsku disciplinu i odlučnost i mogao je ovako nešto da započne i negdje drugdje. Međutim, odlučio se za svoju očevinu i na tome mu treba odati priznanje.


Fotoprilog


Tagovi

Oliver Gradinac Stenley Čačanska rodna Čačanska ljepotica Zasad šljive Organska proizvodnja Agrotehničke mjere Virus šarke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.