Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u malinarstvu
  • 27.10.2017. 15:00

Novi nekontrolisani zasadi vode malinarstvo u propast

Strani kupci ne čekaju, u ovom momentu žele informaciju za iduću sezonu, koje količine mogu očekivati, cijenu, kvalitet, ispituju tržište i sl., nažalost u BiH trenutno niko nema adekvatan odgovor.

Foto: Bigstockphoto/Aleksandr Kravtsov Adi Pašalić
  • 4.164
  • 261
  • 0

O problemima i poremćajima u proizvodnji jagodičastog voća-maline koji su nastali u tekućoj godini bilo je govora na održanom okruglom stolu "Problemi i rješenja u sektoru jagodičastog voća" u organizaciji Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH.

Crveni alarm je odavno upaljen pa obraćanje Ministra poljoprivrede ZDK vodećeg u ovoj proizvodnji i prisustvo savjetnika federalnog Ministra, kao i učešće predstavnika proizvođača i hladnjačara u diskusiji naizgled je samo bavljenje posljedicama. Iako je dobro poznato da je bolje spriječiti nego liječiti, još uvijek se mogu i moraju poduzeti određeni koraci kako bi se stanje na terenu dovelo u funkcionalan sistem, u suprotnom niko ne može garantovati šta će biti sa malinarstvom u 2018.-oj godini i hoće li ova proizvodnja ostati održiva.

Strani kupci ne čekaju, u ovom momentu žele informaciju za iduću sezonu, koje količine mogu očekivati, cijenu, kvalitet, ispituju tržište i sl., nažalost u BiH trenutno niko nema adekvatan odgovor.

20.000 porodica živi od malinarstva

Prema podacima, procjena je da se u BiH 20.000 hiljada porodica bavi proizvodnjom maline, gdje je u protekloj godini proizvedeno oko 22.000 tona maline izvozne vrijednosti 56 miliona KM. Podaci koji su vrijedni spomena i motiv da se ova proizvodnja održi na ovom nivou. Zbog loših prinosa, nezadovoljstva malinara niskom otkupnom cijenom i nepovjerenja između proizvođača i hladnjačara bit će jako teško ponoviti prošlogodišnje rezultate.

U protekloj godini proizvedeno je oko 22.000 tona maline izvozne vrijednosti 56 miliona KM.

"Želimo poručiti i proizvođačima da ovaj sektor ima perspektivu, najznačajniji je kad je u pitanju voćarstvo - 55 miliona maraka izvoza nije mala stvar", istaknuo je Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH. Zašto je baš sada malina problem!? Kako dalje!?

Prostora ima, ali probleme treba rješavati sustavno

Svoj osvrt u diskusiji dao je i savjetnik federalnog Ministra poljoprivrede Dedića: "Malina doskora nije bila problem, cijena je varirala, ali nije bila u fokusu, danas imamo problem stihijske nekontrolisane ekspanzije širenja novih zasada bez tačne orijentacije i pravca u kojem malinarstvo ide. Jedino rješenje je sistemsko uređenje, pa i ako dođe do problema brzo se rješava jer se zna ko je odgovoran i gdje je nastao."

Ne zna se ko pije, a ko plaća

Bez imalo pretjerivanja, ako se suštinski sagleda problem na terenu vlada opšti haos. Ko određuje, kada i kako otkupnu cijenu? Kojim kanalima se vrši izvoz? Ko koga savjetuje na imanju, koja zaštitna sredstva su dozvoljena, koju sortu uzgajati itd. Bez sistemske kontrole i odgovornosti ova pitanja će još uvijek visiti u zraku. Činjenica je da niko ne može zaustaviti širenje novih zasada malina, ali se isti mogu i moraju kontrolirati. Odakle dolaze sadnice, jesu li certifikovane, kakav je kvalitet zemljišta, koja se zaštitna sredstva koriste i postižu prinosi je dio odgovornosti koju proizvođač mora preuzeti.

Strani kupci ne čekaju, u ovom momentu žele informaciju za iduću sezonu, koje količine mogu očekivati, cijenu, kvalitet, ispituju tržište i sl., nažalost u BiH trenutno niko nema adekvatan odgovor.

Nemoguće je pružiti stručnu pomoć ako se uzme u obzir da na 400-500 proizvođača ide jedan agronom. Sistem postoji, lahko se definiše i uspostavlja, ali problem implementacije na terenu je sasvim nešto drugo, situacija u kojoj nema povjerenja i kontrole gdje se baš i ne zna tko uzgaja maline, tko savjetuje, tko otkupljuje tko izvozi malinu je neodrživa. Jedno od ponuđenih rješenja su svakako kvalitetne zadruge koje okupljaju individualne proizvođače, a zadruge u ime njih sklapaju otkupne ugovore sa hladnjačarima ili zajedno nastupaju na tržištu.

Još nije kasno za pripreme ulaska u novu sezonu

Trenutno stanje ne dozvoljava iskorištavanje punog kapaciteta i potencijala ove proizvodnje, pa su neki podaci onda i poražavajući poput proizvodnih površina gdje oko 60% proizvođača uzgaja malinu na 1-2 dunuma. I pored svih nedaća, vremenskih neprilika i nestručnosti ispod svakog prosjeka su ovogodišnje zabilježene proizvodne količine cca: 400-500 kg/dunumu. Samo 920 grama potrošnja maline po glavi stanovnika, 42% proizvedene maline se plasira u svježem stanju, 27 % se nalazi u ponudi ugostiteljstva su parametri koji pokazuju prostor za napredak, ali napredak koji može biti samo rezultat uspostavljanja sistemske proizvodnje odgvornosti i željenog pravca malinarstva, a jedan od njih je svakako organski uzgoj maline.

Nije baš sve ni tako crno u malinarstvu, a ohrabrujuće su i informacije koje su se mogle čuti na okruglom stolu, a to je da je holandsko tržište spremno primiti bh malinu čak od 1 do 3 hiljade tona dnevo.

Foto: Bigstockphoto/Aleksandr Kravtsov
Adi Pašalić


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina BiH Ministar ZDK Malinarstvo Proizvodnja Prinos Cijena Hladnjačari Problem Kontrola Zasad Sadnice Odgovornost Agronom Zadruga Potencijal Organski uzgoj


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]