Voćka koja ima najviše antioksidanata, a svoja ljekovita svojstva, ne gubi ni ako se zamrzne.
Borovnica je sve popularnija među potrošačima, a izgledi su da će i u narednim godinama, biti voćna vrsta koja se najviše sadi na području Republike Srpske, pa i Bosne i Hercegovine. O uzgoju i značaju borovnica u ishrani razgovaralo se na trećem "Blueberry eventu", održanom prošle sedmice u Banjaluci.
Među najzaslužnijim za nagli rast popularnosti borovnica među proizvođačima je Klaster "Gradiška - Laktaši - Srbac", koji je i organizovao ovu manifestaciju, u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju projekata u poljoprivredi i Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
"Uspjeli smo da popularizujemo domaću borovnicu koja se sve više kupuje na domaćem tržištu", zadovoljno je reko Bojan Čikić, rukovodilac GLS klastera, dodavši kako sada veliki broj potrošača zna odakle je roba koju kupuju, ali ne samo borovnica, već i još neke voćne kulture.
U narednom periodu, navodi, očekuje nas veća ponuda borovnica na tržištu i to će, za sve biti izazov. "Više nego ikada, biće potrebno da se borovnica direktno prodaje, to jest, direktnim susretom proizvođača i potrošača".
Prema njegovim riječima, u opštini Srbac, najviše je proizvođača borovnica, a u BiH, pod borovnicom je, prema procjenama, oko 200 hektara.
O proizvodnji borovnica u Evropi i svijetu, govorila je prof. dr Jasminka Milivojević, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Istakla je da se borovnica sve više traži u svijetu i da je ukupna svjetska proizvodnja, u 2024. godini, iznosila oko 1.220.000 tona.
"U Srbji je pod borovnicom oko 4.000 hektara, ali u posljednje dvije godine, zbog niže otkupne cijene, došlo je do stagnacije u podizanju zasada. Proizvodnja je, skoro sva, orijentisana ka izvozu. U 2023. godini, proizvedeno je 6.014 tona, a izvozna cijena bila je 5,56 evra po kilogramu, dok je u 2024. godini, zbog mrazeva, proizvedeno manje, odnosno, 5.688 tona. Cijena je bila 5,25 evra/kg", kaže Milivojevićka.
Dominantan kupac srpske borovnice je Holandija, pa Poljska, iako je u ovoj zemlji najviše zasada borovnica. Razlog je u tome što borovnica u Srbiji, pa i Bosni i Hercegovini, dospijeva tri sedmice ranije, u odnosu na Poljsku.
Na skupu je bilo riječi i o zdravstvenim aspektima upotrebe borovnica u ishrani. Naime, to je voćka koja ima najviše antioksidanata, a svoja ljekovita svojstva, ne gubi ni ako se zamrzne.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autor