Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište maline
  • 18.06.2017. 12:00

Nestašica maline u svijetu, a cijena niska

Sudionici Svjetskog kongresa malinara složili su se u ocjeni da je ove sezone nestašica malina neizbježna. Urod tog voća je podbacio u SAD, Poljskoj i Srbiji, ali se to ne odražava na rast otkupne cijene, za koju mnogi proizvođači tvrde da je izuzetno niska.

Foto: ulleo / Pixabay
  • 4.484
  • 321
  • 0

Na nedavno završenom Kongresu Svjetske organizacije malinara (IRO) zaključeno je da je nestašica tog voća neizbježna. Sjedinjene Američke Države sezonu počinju sa proizvodnojom manjom za 20%, dok su sa druge strane u Poljskoj ljetnje sorte, u odnosu na prošlu godinu, podbacile za gotovo 50%. Kako prenosi Politika, Poljaci nemaju prevelika očekivanja ni od sorti polka i polana koje kasne zbog smrzavanja.

Situacija na tržištu maline nepredvidljiva

I dalje ostaje nepoznato kolika će biti cijena maline, ali stručnjaci upućeni u tržišna kretanja, u svijetu i kod nas, ističu da je početna cijena od 120 din/kg, koliko otkupljivači trenutno nude za srpske maline, izuzetno niska. Međutim, nitko još ne može predvidjeti kako će do kraja se razvijati situacija na tržištu.

Oprečne informacije o stanju u hladnjačama

Pojedini stručnjaci kažu da će kampanja malina u Srbiji brzo biti gotova, jer ih nema dovoljno. Oni dodaju da priče kako u hladnjačama još ima prošlosezonskih malina nisu točne, dodajući da je sav urod rasprodan i upozoravajući da malina ove godine neće biti "ni za lijek", pa će im i cijena do kraja sezone sigurno rasti.

Prošlogodišnji rod i cijena nedostižni

Usporedbe radi, malinari u Čileu su sezonu završili sa količinom od 38.000 tona tog voća sa prosječnom proizvođačkom cijenom od 1,2 €/kg, dok je Srbija lane proizvela oko 83.000 tona malina, a prosječna krajnja cijena domaćeg "crvenog zlata" u 2016. godini bila je 215-220 dinara za kilogram. Prema trenutnoj situaciji, to će ove sezone biti nedostižno. Jedan od razloga je i taj što su još prije mjesec dana stručnjaci upozorili na to da su malinjaci u Srbiji u veoma lošem stanju u odnosu na prošlu godinu, što ne obećava dobar rod.

Hladnjačari obazrivi zbog ranijih zaliha

Predsjednik zadruge "Agro eko-voće", Božo Joković napominje da cijena maline koja se kreće između 100 i 120 dinara ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje. Hladnjačar Radoje Cvetić tvrdi da je veliki problem to što je na lageru ostalo mnogo maline iz prošle i pretprošle godine. Prema Cvetićevim rečima otkupljivači i hladnjačari su sada obazriviji, jer im je ostalo mnogo maline, a cijena je na svjetskom tržištu pala. On dodaje da situaciju dodatno komplicira to što postoje zalihe malina u Srbiji, ali i u Bosni i Poljskoj.

Svjetska proizvodnja maline za 40% manja od lanjske

Na kraju treba reći i to da, kada se sagledaju rezultati tri vodeća svjetska proizvođača malina, među kojima je i Srbija, stručnajci prognoziraju da će proizvodnja tog voća biti manja za oko 40% u odnosu na ranije godine, a završnu riječ o cijeni će kao i uvijek dati tržište.

Foto: ulleo / Pixabay


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.