Pretraga tekstova
Ministarstvo će finansirati, u kompletnom iznosu, kupovinu 100.000 sadnica jabuka, krušaka, dunja i šljiva u zavisnosti od potreba voćara.
Treću godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske finansirat će nabavku sadnica prilikom podizanja novih zasada. Udruženje voćara se ove godine izborilo za pomoć u podizanju novih voćnjaka jabučastog i koštičavog voća te pozivaju poljoprivrednike da se prijave za podršku.
Kao i prethodne dvije godine Ministarstvo će finansirati, u kompletnom iznosu, kupovinu 100.000 sadnica jabuka, krušaka, dunja i šljiva u zavisnosti od potreba voćara.
Minimalna i maksimalna površina, kao do sada, bila bi jedan hektar za jabuke, a pola hektara za šljivu, krušku i dunju. Što se tiče broja sadnica, po hektaru jabuka, potrebno je kupiti minimalno 3.000, a za pola hektara krušaka 1.000 sadnica i po 600 sadnica za pola hektara dunja i šljiva.
Radi kvalitetnije proizvodnje Ministarstvo bi finansiralo nabavku knip i teških sadnica. Riječ je o razgranatim i sadnicama koje su stare dvije ili tri godine i koje ranije stupaju u rod. Zbog boljeg planiranja sredstava za finansiranje, od Udruženja voćara Republike Srpske traži se da dostavi listu zainteresovanih proizvođača i potreban broj sadnica kao i planirane površine.
Svi proizvođači koji žele da podignu nove zasade trebalo bi da se jave predsjedniku Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoji Dojčinoviću od kojeg mogu da saznaju detalje u vezi sa sadnicama i rasadnicima u kojima se mogu kupiti sadnice, na broj telefona 065/547-101 ili na e-mail adresu: udruženjevocarars@gmail.com.
Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaj, za podizanje novih zasada u jesen ove godine je 31. juliove godine.
Tagovi
Dragoja Dojčinović Udruženje voćara Republike Srpske Sadnja voća Knip sadnice Teške sadnice
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!