Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maline
  • 01.07.2015. 17:00

Manji prinosi maline, no niču novi zasadi

Unatoč manjim ovogodišnjim prinosima malina, zbog šteta od prošlogodišnjih poplava, na području BiH niču novi zasadi ovog voća.

Foto: depositphotos.com
  • 907
  • 47
  • 0

Malinari u Bosni i Hercegovini ove godine očekuju manje prinose, a time i prihode nego što su imali proteklih godina. Kao osnovni razlog navode se štete koje su prouzrokovale prošlogodišnje katastrofalne poplave te sušenje malinjaka.

12. mjesto u svijetu po proizvodnji maline

BiH je poznata po plantažama malina i ostalog jagodičastog i bobičastog voća, a svake godine udvostručuje proizvodnju i izvoz ovog voća na zahtjevno europsko tržište. O ozbiljnosti proizvodnje maline u BiH govori i podatak da se prema izvještaju USDA - "National Agricultural Statistics Service" za 2014. godinu, BiH nalazi na visokom 12. mjestu u svijetu po proizvodnji i izvozu maline.

U jednom od prijašnjih razgovora, priznati stručnjak Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, Adnan Maličević nam je rekao kako je potražnja sa europskog tržišta mnogo veća od trenutne proizvodnje te da postoje kompanije i zadruge u BiH koje garantiraju siguran otkup i dobru cijenu.

Niču novi zasadi

Sadnju novih zasada nisu omeli ni slabiji prinosi koji se ove godine očekuju, pa je tako na području općine Bratunac ove godine posađeno 400.000 novih sadnica preko jedne japanske nevladine organizacije, a procjenjuje se da je pored toga posađeno još najmanje 100.000 sadnica.

Prema izjavi Dobrislava Blagojevića, predsjednika Udruženja malinara Vilamet, za Business magazin, problema sa otkupom ne bi trebalo biti, a što se tiče cijene, očekuje da ona neće biti niža od 3,30 KM.

Konačna cijena nakon berbe, no ne niža od 3,30 KM

NIšta manju cijenu ne očekuju ni malinari u Gornjem Vakufu, gdje je berba maline već počela, no pravu berbu očekuju tek ove sedmice. Berba u ovom kraju kasni zbog hladne godine, a što se tiče prinosa, i ovdje se očekuje da će ove godine biti umanjeni, a konačna cijena formirat će se nakon berbe, no sudeći po slabijim prinosima i u okruženju, očekuje se da bi ona mogla biti i viša od 3,50 KM.

I malinari na području Željeznog polja polako računaju moguću zaradu od malina. Istina je da im je zbog poplava i klizišta uništeno čak 30 posto malinjaka, no ono što je ostalo dalo je dobar rod pa se ove godine nadaju prinosima od oko čak 1.000 tona.

Podsticanje proizvodnje

Kako navodi Business magazin, svi proizvođači na području ZDK imaju pravo na podsticaj od 0,20 KM po kilogramu malina, pored cijene koju plaćaju otkupljivači. Naime, nova je Vlada ZDK proizvodnju malina i drugog jagodičastog voća ocijenila strateškom granom koju vrijedi podsticati pa tako podsticaje mogu očekivati i oni koji se odluče na nove zasade i to u iznosu od 300 KM po dunumu novozasađenog malinjaka.

Foto: depositphotos.com; ratmaner


Tagovi

Berba maline Otkupna cijena Novi zasadi ZDK Strateška grana Podsticanje proizvodnje Malinjaci Željezno polje Gornji Vakuf Bratunac Dobrslav Blagojević Adnan Maličević Europsko tržište Izvoz