Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 26.04.2019. 10:30

Malinari sudjelovali na radionici "Savremena tehnološka rješenja u uzgoju maline"

Agronom Jelešković je ovom prilikom obišao i nekoliko malinjaka na ovom području te posavjetovao proizvođače o pravilnom tretiranju malinjaka, a pojedine proizvođače je čak odgovorio od njihovog uništavanja

Foto: Naila Causevic
  • 313
  • 79
  • 0

U sklopu projekta USAID/Sweden FARMA II u Bosni i Hercegovini, a u saradnji sa Udruženjem proizvođača maline "Zdrava malina" Gornji Vakuf-Uskoplje u četvrtak je u gornjevakufskom selu Voljice-Jagnjid održano predavanje i radionica na temu "Savremena tehnološka rješenja u uzgoju maline, sa fokusom na aktuelne radove u zasadima". Predavanje je održao stručnjak iz oblasti malinarstva dipl.ing. poljoprivrede Asad Jelešković.

"Ovdje smo zahvaljujući lokalnom udruženju "Zdrava malina" i USAID-u koji je finansijski podržao ovu edukaciju, a u cilju da pomognemo proizvođače maline. Ja sam zadovoljan projektom i posjetom na predavanju, svi koji su bili prisutni su dobili informacije vezano za aktuelne radove u malinjaku. Ono što je zabrinjavalo ljude na ovom području je taj što se malina sporo budi, male su rodne grane, ali utvrđeno je da je u većini slučajeva krivo hladno vrijeme, te neadekvatna prošlogodišnja zaštita maline. Za desetak dana možemo očekivati puno bolju situaciju te nema razloga za brigu", kazao je Jelešković.

Cijena maline bi ove godine trebala biti bolja?

Agronom Jelešković je ovom prilikom obišao i nekoliko malinjaka na ovom području te posavjetovao proizvođače o pravilnom tretiranju malinjaka. Pojedine proizvođače je čak odgovorio od uništavanja malinjaka, jer je malinjak u dobrom stanju, a cijena maline bi ove godine trebala biti povoljna.

vf
Agronom Jelešković prisutnima je pokazivao kako njegovati malinjak

"Edukacija se ovaj put održala u mom malinjaku, i ja sam zadovoljan jer mi je agronom pokazao na mojim malinama šta i kako treba. Ovakve radionice su dobre, jer nam praktično objašnjava šta valja, a šta ne valja. I povrh svega, za nas proizvođače je dobro jer je besplatno i ne moramo plaćati agronoma iz svog džepa", kazao je Muharem Prijić iz sela gornjevakufskog sela Voljice.

S obzirom da je dan prije održan kongres o malinarstvu u Sarajevu, na kome se raspravljalo o cijeni maline za ovu sezonu, on je iznio par informacija i na tu temu:

"Što se tiče cijene, smatram da će biti puno bolje nego prošle godine. Ono što je do nas, do agronoma i proizvođača je da adekvatno sprovodimo agrotehničke mjere i da dobijemo kvalitet koji će zadovoljiti i nas i naše partnere, tj. hladnjačare. Neki hladnjačari su već ponudili akontativnu cijenu, ali ja mislim da će ići više od ponuđene", zaključuje Jelešković.


Fotoprilog


Tagovi

Malinarstvo Asad Jelešković Edukacija USAID Bosna i Hercegovina Zdrava malina Gornji Vakuf- Uskoplje


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.