Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sektor malinarstva
  • 08.01.2019. 16:00

Malinari, podržite otkupljivače koji poštuju dogovore - apeluje Berryfruit

Savez proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini daje osvrt na stanje u sektoru malinarstva u BiH, ali i savjete proizvođačima.

Foto: Pixabay/ernschie
  • 1.241
  • 330
  • 0

Trenutačno stanje malinarstva u BiH nije na zadovoljavajućem nivou i definitivno u lošijem položaju nego je to bilo prošle godine u istom periodu, stoji u saopćenju Saveza proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini koje prenosimo u cijelosti. 

Mnogo faktora djeluje na sektor malinarstva koji ga ubrzano vode unazad. Glavni uticaj na to su imali loši klimatski uslovi, niske otkupne cijene, slaba organizovanost proizvođača, nedostatak kvalitetne savjetodavne podrške, te uopće problemi oko organizacije samog otkupa na terenu. Međutim kako su makroekonomski faktori pozitivno uticali na razvoj malinarstva prije par godina (višak potražnje u odnosu na ponudu), danas makroekonoski faktori utiču i negativno kao smanjenje raspoložive radne snage (migracije) i višak ponude u odnosu na potražnju.  

Dosta zapuštenih malinjaka 

Problemi sa kojima se suočava sektor uticali su na pad morala u proizvodnji i odustajanju proizvođača od nastavka proizvodnje malina. Prema procjenama očekuje se da će broj zasada malina biti umanjen min. za 50% u sljedećoj godini, a treba imati na umu da trenutačno postoji dosta zapuštenih malinjaka koji se ne održavaju i upitno je šta će se sa njima desiti i da li ih je moguće staviti u funkciju u narednom periodu.  

Korist od uspješnog organizovanja proizvođača još jednom se pokazala i u prošloj kriznoj godini. Evidentno je da je manje problema zabilježeno ili ih je jednostavnije bilo prevazići u područjima gdje su proizvođači organizovani u udruženja, zadruge ili neki drugi oblik organizacije, te zajednički djeluju i nastupaju.   

Ne držati sva jaja u istoj košari

Objavljene cijene su najniže otkupne cijene u posljednih 5 godina u BiH i nisu dovoljne ni da pokriju troškove proizvodnje. Obzirom da je proizvodnja malina višegodišnja proizvodnja fluktuacije cijena su česta pojava i razlikuju se iz godine u godinu. Stoga je potrebno sačuvati proizvodnju kroz diverzifikaciju (kombinacijom proizvodnje malina i drugog jagodičastog voća ili povrća) i optimizaciju proizvodnje u smislu površina i troškova. 

Pravo na poticaje 

Bitno je napomenuti da registrovani proizvođači malina imaju pravo da ostvare poticaj za svoju proizvodnju, kao i pravo na paušalnu naknadu koja iznosi 5% na neto vrijednost predanih dobara i usluga. U FBiH postoje poticaji sa kantonalnog i općinskog nivoa, a u RS republički i općinski poticaji. U FBiH nivo poticaja se razlikuje od kantona do kantona i od općine do općine. 

Pozitivan primjer je ZDK gdje je poticaj 25 pf/kg na kantonalnom nivou, a određene općine iz tog kantona također imaju 25 pf/kg poticaja sa općinskog nivoa. Međutim imamo i situacija gdje proizvođači nemaju poticaj ni sa kantonalnog ni općinskog nivoa i nalaze se u podređenom položaju u odnosu na druge proizvođače jagodičastog voća. U programu poticaja za 2018. godinu Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je u program uvelo poticanje proizvodnje malina, međutim mjera je ograničenog karaktera i neće je moći iskoristiti svi proizvođači. Značajnu ulogu bi imala harmonizacija poticaja koju je potrebno sprovesti kako se proizvođači ne bi bili dovedeni u podređen položaj.   

Prošlogodišnja neizvjesna sezona u malinarstvu često je uzrokovala i obustavu otkupa od strane otkupljivača, nekad po 3-4 dana, što je bio dodatni udarac na ovaj sektor. Zbog nedostatka prerađivačkog kapaciteta došlo je do propadanja ogromne količine maline.  

Potrebna je pozitivna poslovna klima

Iz tog razloga potrebno je da se osigura pozitivna poslovna klima za sektor poljoprivrede, kako bi investitorima bilo omogućeno da investiraju u pogone za preradu, te na taj način obogate ponudu i od BH maline naprave brend koji će privući kupce na svjetskom tržištu.  

Apelujemo na proizvođače koji planiraju da ostanu i dalje u sektoru malinarstva da podrže one otkupljivače koji su ispoštovali dogovorene uslove saradnje u proteklom periodu i koji su pokazali da su dorasli izazovima svjetskog tržišta.  

Kako bi se poboljšala proizvodnja i kvalitet maline u budućem periodu, proizvodnja treba da bude kontrolisana, da uz struku isprati sve aspekte proizvodnje od sadnje do primjene zaštitnih sredstava i manipulacije ubranih proizvoda. 


Tagovi

Sektor malinarstva Savez Berryfruit Malinarstvo Poticaji Otkup Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.