Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajedno za bh malinu
  • 08.06.2017. 12:00

Malinari: Niska cijena - velika provokacija

Udruženja i proizvođači jagodičastog voća planiraju u skladu sa realnim stanjem sektora, napraviti projekcije cijena, kao i odnosa između proizvođača i otkupljivača.

Foto: Zajedno za bh malinu
  • 9.720
  • 569
  • 0

U organizaciji udruženja proizvođača maline "Travnička malina" održan je prvi skup udruženja i proizvođača jagodastog voća sa područja Bosne i Hercegovine u cilju iznalaženja rješenja za mnogobrojne probleme sa kojima se sektor susreće. Skup je simbolično nazvan "Zajedno za bh malinu", s obzirom da je fokus bio na rješavanju problema sa kojima se susreće produkcija maline na području BiH.

Na ovom skupu bilo je pristuno 18 udrženja, a izabrano je i rukovodstvo koordinacionog tijela; Edin Mameledžija - predsjednik ("Travnička malina" Travnik), Ljubiša Živanić (podpredsjednik "Prnjavorčanka" Prnjavor) te 16 članova ostali udruženja ("Cazin" Cazin, "Malina" N.Travnik, "Bosanska Krupa" Bosanska Krupa, "Eko-Tvrtovac" Zenica, "Agro Produkt" Lašva Zenica, "Stolisnik" Livno, "Malinar" Kotor Varoš, "Berry" Živinice, "Behar" Bosanska Krupa, "Vi-plod" Visoko, "Kladuško voće" Velika Kladuša, "Kakanj" Kakanj, "Gradina" Travnik, "Novotravnička malina" N.Travnik, "Fructus Srebrenik" Srebrenik te "Sanska malina" Sanski Most).

Koji se ogluše - nemaju problem

"Ovo nije konačan spisak, ovom spisku ćemo svaki dan dodavati ona udruženja koja nam se pridruže u namjeri da zaštitimo malinarstvo u Bosni i Hercegovini, a da malinare učinimo sretnim. Skupu se odazvalo i 150 individualnih proizvođača sa područja 36 opština", kažu u Koordinacijskom tijelu udruženja i proizvođača jagodastog voća.

Predstavnici su okupili 1.200 proizvođača malinara

Prisutni predstavnici i predsjednici uduženja su predstavljali oko 2.100 proizvođača maline. Takođe, određeni broj udruženja i proizvođača je dao podršku ovom skupu, a ima i onih koji su zainteresirani za udruživanje.

"Ona udruženja i proizvođači koji se ogluše na ovakav korak i ne pristanu na jedinstvo smatrat će se da nemaju problema, te da istim nije potrebno rješavati niske cijene, otkup, tržište, stručne savjete, programe zaštite i đubrenja, i slično", upozoravaju u Koordinacijskom tijelu.

Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka, a jedan od najzanimljivijih je cijena maline.

BiH na svjetskoj listi proizvodnje maline

"Budući da se aktuelno špekuliše sa brojem malinara, kao i proizvodnjom, potrebno je kreirati bazu podataka svih malinara, da bi se sa konkretnim informacijama mogla praviti projekcija spašavanja sektora malinarstva i njegovog daljeg razvoja. Sektor malinarstva obuhvata najveći broj poljoprivrednih proizvođača na području BiH, koji su do sada samo pominjani kao neko ko donosi profit ovom društvu, a sada kada su ogromni problemi niko ne spominje ove ljude.

Takođe, Bosna i Hercegovina posljednjih godina dospjela je na svjetskoj listi na visoku poziciju po proizvodnji maline, što naravno nije adekvatno predstavljeno u bh javnosti. Prioritetno je ukazati na snagu ovog sektora i istaknuti njegov značaj kako bi se moglo afirmisati sve nivoe vlasti na rješavanju ogromnih problema", napominju u udruženju naglasivši kako trenutno, proizvođači maline i udruženja, kao i struka nisu jedinstveni u određenim stavovima, i samim tim bivaju više podložni devijacijama tržišta, ali i manipulaciji od strane istog.

Skupu se odazvalo i 150 individualnih proizvođača sa područja 36 opština.

"Malinari ne mogu bez otkupljivača i hladnjača, jedni drugima nisu konkurencija, već podrška, i mora se raditi na jedinstvu svih koji zastupanju interese malinara. Međutim, jedini koji mogu organizovati sve učesnike u lancu malinarstva jesu nadležne institucije, i prema njima se mora ići jedinstveno, sa konkretnim informacijama, stavovima i argumentima", poručuju u udruženju u kojem tvrde kako se malinari neće upuštati u organizaciju protesta.

Nije skup pobune i neprijateljstva

Na skupu su zaključili kako se ne želi blokirati funkcionisanje određenih područja, i na taj način nanositi šteta privredi. Malinarstvo je pokretač razvoja ovog društva, i jedina grana u kojoj je moguće zaposliti veliki broj stanovništva bez obzira na obrazovanje, spol, starosnu dob, nacionalnu pripadnost i slično. "Ovo nije bio skup pobune i neprijateljstva, ovo je bilo okupljanje u cilju iznalaženja rješenja za malinarstvo", ističu dotaknuvši se i onoga što malinare najviše zaokuplja ovih dana, a to je - cijena.

Malinari nisu socijalna kategorija

"Već nekoliko dana dolazi do velike pometnje među malinarima zbog objave od strane otkupljivača ekstremno niske cijene. Objavljena ekstremno niska akontativna cijena je velika provokacija, stoga će ovo jedinstvo, u skladu sa realnim stanjem sektora, napraviti projekcije cijena, kao i odnosa između proizvođača i otkupljivača. Malinari ne mogu živjeti svake sezone pod pritiskom da se ne zna cijena, niko ne pominje da su plodovi u Krajini otkupljeni prošle godine još uvijek neisplaćeni, kao i u drugim pdoručjima, dok je u ostalim cijena bila zadovoljavajuća i isplata na vrijeme. Ako je berač po kilogramu ploda 1,0 KM, kako onda da se plaća tolika cijena, a posebno se u obzir moraju uzeti vremenske neprilike. Malinari nisu socijalna kategorija, oni su jedna velika armija ljudi koja časno predstavlja ovu zemlju", jedan je od najemotivnijih zaključaka ovoga sastanka.

Primjeri rješenja

Koordinacijsko tijelo koje je formirano na ovom sastanku traži partnera za rješavanje svih problema u institucijama vlasti uz konkretne primjere istih, a koji su definisani kao sljedeći:

"Nepostojanje, nepriznanje, nedefinisanje malinarstva kao strateške grane poljoprivrede u svim važnim zakonskim i administrativnim oblicima. Monopolistički pristup određenog broja otkupljivača koji malinare stavljaju u potčinjenu poziciju ugrožava cjelokupan sektor. Objava ekstremno niske akontativne cijene je vrlo nejasna, na osnovu čega je utemeljena, da li je samo ispitivanje pulsa proizvođača ili je doista realno stanje", pitaju se u ovoj inicijativi.

Malinari ne mogu bez otkupljivača i hladnjača, jedni drugima nisu konkurencija, već podrška, i mora se raditi na jedinstvu svih koji zastupanju interese malinara.

Ističu kako je nejedinstvo u pogledu preporuka struke posebno izraženo, te se sve više priča kako se iz BiH izvozi zaražena malina, kako malinari ubijaju pčele, truju prirodu i slično. Nepostojanje je i jasnog stava o principima proizvodnje maline, što rezultira u velikoj raznolikosti među proizvođačima u pogledu tehnološkog načina proizvodnje.

"Zbog toga je potrebna jasna evidencija, i egzaktni podaci. Vremenske nepogode koje nisu ekspertski stručno procijenjene, i koje su svaki dan sve izraženije, a malinari nemaju zaštitu i garanciju od njih. U narednom periodu provoditi aktivnostina uređenju sistema otkupa maline, zdravom odnosu proizvođača, otkupljivača i izvoznika maline da transparentnoj podjeli profita i gubitka. Ukoliko se ne dođe do nekih rješenja koja zahtjevaju vremenski period, a s obzirom da je počeo otkup, predlažemo svih učesnicima u lancu malinarstva i vlastima da se zadrži prošlogodišnja cijena", zaključuju u udruženju malinara te pozivaju sve zainteresirane da se jave na broj 062/337-444, SMS-om ili Viberom te pošalju sljedeće informacije: ime i prezime, mjesto stanovanja, opštinu, površinu pod nasadom, sortu te broj lične karte.

"Na kraju, dužnost nam je da u vrlo kratkom periodu sve medije obavijestimo sa egzaktnim podacima, aktivnostima, kao i saradnji sa nadležnim institucijama. Težnja je da brend bh malinarstva zaživi i da mu cjelokupan sistem da punu podršku, a ne da sve bude ostavljeno na teret proizvođačima", zaključuju u Kordinacijskom tijelu udruženja i proizvođača jagodastog voća.

Cjelovit dokument potražite ispod teksta.

Foto: Zajedno za bh malinu


Dokumenti


Tagovi

Zajedno za bh malinu Malinarstvo Proizvodnja maline Otkupljivači maline Cijena maline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]