Pretraga tekstova
Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.
 
        Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrijevanja, ali i sorata kasnijeg sazrijevanja ulaze u voćnjake sa škarama kako bi obavili rezidbu u zeleno. Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.
Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i naknadni vegetativni rast i slabo sazrijevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i nepovoljan učinak. Ona obuhvaća isključivo mladice, a odrvenjeli izboji i grane režu se u vrijeme mirovanja vegetacije.
Ljetnom rezidbom uklanjaju se:
Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine zimska rezidba postala dopunska rezidbi u zeleno (ljetnoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i kod bajama, kajsije i trešnje.
Autorica: Gordana Dragun, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede
Izvor: www.savjetodavna.hr
Izvori
Tagovi
Rezidba u zeleno Ljetna rezidba Rezidba breskve Rezidba nektarine
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Raste broj voćnjaka u Vlasenici: Podijeljeno 4.800 sadnica za 70 poljoprivrednika
                
                
                
                    Raste broj voćnjaka u Vlasenici: Podijeljeno 4.800 sadnica za 70 poljoprivrednika
                     Sadnja maline u jesen: Zašto je sada pravo vrijeme?
                
                
                
                    Sadnja maline u jesen: Zašto je sada pravo vrijeme?
                     Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
                
                
                
                    Kako izgledaju plantaže kafe? Evo kako se proizvodi sirovina za naš omiljeni jutranji napitak
                     Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati prije podizanja zasada?
                
                
                
                    Kakvo zemljište voli kajsija i šta treba znati prije podizanja zasada?
                    Glamočki Kovačević krompir - ove godine 80 tona. Cijene su 1 KM/kg za količine od tone, za maloprodaju 1,50 KM, a sjemenski 2 KM/kg.
 
