Pretraga tekstova
Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitetu rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitet plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.
Voćari nakon berbe breskve i nektarine ranijeg sazrijevanja, ali i sorata kasnijeg sazrijevanja ulaze u voćnjake sa škarama kako bi obavili rezidbu u zeleno. Rezidba u zeleno (ljetna) je redovna tehnološka mjera koja utječe na pravilno formiranje uzgojnog oblika, na kvalitet rodnih grana za sljedeću godinu i na krupnoću i kvalitetu plodova, osobito onih kasnijeg vremena dozrijevanja.
Obavlja se u razdoblju vegetacije, nakon završetka aktivnog rasta. Rana rezidba može izazvati produženi i naknadni vegetativni rast i slabo sazrijevanje i odrvenjavanje mladica, a kasna rezidba nedovoljan i nepovoljan učinak. Ona obuhvaća isključivo mladice, a odrvenjeli izboji i grane režu se u vrijeme mirovanja vegetacije.
Ljetnom rezidbom uklanjaju se:
Iskustvo govori kako je kod brojnih sorti breskve i nektarine zimska rezidba postala dopunska rezidbi u zeleno (ljetnoj) rezidbi. Osim kod breskve i nektarine rezidba u zeleno pokazala je dobre rezultate i kod bajama, kajsije i trešnje.
Autorica: Gordana Dragun, dipl. ing. agr., Ministarstvo poljoprivrede
Izvor: www.savjetodavna.hr
Izvori
Tagovi
Rezidba u zeleno Ljetna rezidba Rezidba breskve Rezidba nektarine
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte