Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 04.05.2022. 07:30

Lisne uši - mali insekti koji prave velike štete

Proljeće je vrijeme intenzivnog porasta voćnih stabala, a to je pravi trenutak za pojavu lisnih ušiju.

Foto: Depositphotos/BojanZivkovic
  • 741
  • 80
  • 0

Blaga zima i prevrtljivo vrijeme tokom proljeća pogodovalo je razvoju grupe biljnih štetočina - lisnim ušima. Za sve njih je zajedničko da štetu čine bodući i sisajući biljne sokove na mladim biljnim organima. Zelena, crna lisna uš, koprivina uš su samo neke od njih. Osim toga, one prenose viruse koji izazivaju oboljenja na voćnim stablima, povrću i drugom uzgajanom bilju.

Velike površine savremenih voćnjaka predstavljaju neodoljiv izvor hrane za mnoge insekte i druge štetočine. U proljeće, kada je intenzivan porast, one koloniziraju mlade listove, cvjetove, plodove, mladare. Broj tretiranja zavisi od intenziteta napada, a može da se odradi i preko pet tretmana u profesionalnim voćnjacima.

Više je razloga pojave

Prilikom suzbijanja štetočina iz ove grupe voćari se često susreću s otpornošću ušiju na pesticide. Razlog tome može biti što nije identificirana vrsta pa mjere nisu poduzete u skladu s razvojem i životnim ciklusom. Pogrešan termin primjene ili neodgovarajuće sredstvo je također jedan od razloga. Takvi propusti dovode do pojave rezistentnosti štetnih organizama, trovanja sredine i uzaludno potrošenih finansijskih sredstava. Neke uši se veoma lako suzbijaju, dok druge znaju biti veoma problematične.

Veliki propust u borbi protiv njih može biti nepravilno đubrenje voćnih stabala. Previše azota djelovaće na intenzivno formiranje mladih biljnih organa što će štetočini biti kao švedski sto i poziv na gozbu.

Za tretiranje voćnih stabala u cilju njihova suzbijanja mogu se koristiti različiti insekticidi, ali se moraju rotirati kod ponovljene zaštite. Koriste se karbamati, karboksamidi, piretroidi.

Koloniziraju listove, plodove, privlače mrave (Foto: Bojan Kecman) 

Prirodne metode suzbijanja

Od prirodnih metoda mogu se koristiti sapunica od eko sapuna za odjeću, pripravci od raznih biljaka, pepeo.

Domaći sapun za pranje odjeće u zaštiti bilja

Od biljaka najefikasniji su bijeli i crveni luk, kamilica, neven, duvan, čili paprika i mnoge druge.

Insekticid od maslačka

Za pripremu ovog insekticida biće vam potrebni svježi listovi u količini od 400g i korijen 200g, odnosno 30g osušenih. Usitnjeni se preliju s 10l vode i ostave do 4h. Rastvor se procijedi i spreman je za upotrebu.

Insekticid od hajdučke trave

Biće nam potreban kilogram osušene hajdučke trave koja je najdjelotvornija ako je sakupimo na početku cvjetanja, jer tada ima najviše djelotvornih materija. Prelijemo je s 2 l tople vode, da nije proključala, i ostavimo slijedećih pola sata. Nakon toga se dolije još vode da je ukupna količina tečnosti 10 l i ostaviti na tamnom mjest slijedeća dva dana.

Mlijeko i jod

Potrebno je u 100 ml mlijeka dodati od 25 do 30 kapi joda i promiješati. Smjesu dodamo u litar vode. Ovo sredstvo je veoma efikasno u borbi protiv lisnih ušiju, ali ne suzbija jaja. Zbog toga je tretman potrebno ponoviti. Osim na voćnim stablima može da se primjeni na povrću, ukrasnom bilju, posebno je efikasno u zaštiti ruža. Sredstvo se primjenjuje odmah kada ga napravimo i ne može stajati.


Tagovi

Lisne uši Zaštita voćaka Zelena uš Crna uš Prirodni insekticid Uši na voćkama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]