Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PPG Vučetić
  • 06.12.2016. 12:00

Liker od aronije im je srebrnog sjaja, idu po zlato!

Porodica Vučetić se u potpunosti posvetila aroniji i preradi aronije u liker, a njihov rad i kvalitet likera od aronije nagrađeni su Srebrnom medaljom za kvalitet na 83. Novosadskom sajmu 2016.godine.

Foto: R. Vojnović i D. Vučetić
  • 2.042
  • 377
  • 0

Porodica Vučetić se odlučila da gaji aroniju na potpuno prirodan način, poštujući principe organske proizvodnje, u okruženju netaknute prirode na Trišića brdu iznad Laktaša, u blizini Banja Luke. PPG Vučetić je registrovan 2009. godine, a od 2013. godine započeli su uzgoj aronije na sopstvenoj plantaži.

"Odluku da gajimo aroniju donijeli smo poslije urađene analize zemljišta. Dobijeni rezultati su nam suzili izbor i pomogli da se odlučimo za aroniju. To se pokazalo kao odlična odluka, jer su se od 1.000 posađenih sadnica sve primile. Svake godine prinos aronije je sve veći i na taj način je nagrađena sva naša pažnja, trud i ljubav koje ulažemo u plantažu", kaže gospođa Vučetić.

Od 1.000 posađenih sadnica aronije, sve su im se primile!

Na našim prostorima aronija Aronija melanocarpa je voćna kultura koja se odomaćila među proizvođačima, a sve više aroniju i njene prerađevine traže potrošači zbog njene izrazite ljekovitosti. Ovaj listopadni grm, koji može narasti od 2,5 do 5m, je veoma otporna biljka. Napada je mali broj bolesti i štetočina, a posebno je otporna na niske temperature. Idealna je biljka za gajenje po principima organske proizvodnje. Liker proizveden od ovako gajene aronije predstavlja pravi eliksir zdravlja.

Srebrna medalja za kvalitet likera od aronije

Za pripremu likera plodovi aronije se beru po sunčanom vremenu i odmah prebacuju u pripremljene sudove za proizvodnju likera.

"Ideja da pravimo liker proizišla je poslije dugogodišnjeg proučavanja i savjetovanja sa stručnjacima u cilju stvaranja što prirodnijeg likera kako bi sačuvali sva ljekovita svojstva plodova aronije. Liker A2 pravimo po staroj porodičnoj recepturi, uz savjete stručnjaka, na potpuno prirodan način uz dugo odležavanje i zrenje, osam mjeseci, bez termičke ili hemijske obrade. Po receptu se plodovima aronije dodaju prirodne voćne rakije i minimalne količine šećera kako bi liker zadržao ljekovita svojstva plodova", navode Vučetići. Ovaj ljekoviti liker najbolje je konzumirati jednu malu čašicu bar jednom dnevno prije ili poslije jela.

Porodica Vučetić je A2 liker predstavila na mnogim sajmovima zdrave hrane i organskih proizvoda u Laktašima, Brodu, Banja Luci, Novom Sadu... A2 liker je nagrađen Srebrnom medaljom za kvalitet na 83. Novosadskom sajmu 2016.godine.

"Liker A2 je proizvod kojim ćemo se i u budućnosti baviti, jer je naša odluka posvetiti se jednom proizvodu u cilju njegovog usavršavanja sve do postizanja jako visokog kvaliteta. Potvrda da smo na pravom putu nam je priznanje u Novom Sadu kao i komentari žirija - profesora dr. Ninoslava Nikičevića i profesora dr. Branka Popovića da imamo izuzetan proizvod", objašnjavaju Vučetići.

Listopadni grm može narasti i do 2,5 metra visine

Za sljedeću godinu planiraju da se pored sajmova u BiH opet pojave na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu i osvoje zlatnu medalju za kvalitet. Želja im je da svoj A2 liker predstave na London Wine Fair koji je vodeći međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića kako bi dobili ocjenu kvaliteta A2 likera na međunarodnom nivou.

Planiraju proširenje proizvodnje

Vučetići planiraju da prošire proizvodnju koja je svake godine sve veća, jer su prinosi aronije svake godine sve veći. Sadašnja proizvodnja koja je mogla da se obavlja u "kućnim uslovima", prerasta taj okvir i postoji potreba za većim prostorom, sudovima za odležavanje većih kapaciteta, mašinama za pakovanje i radnom snagom. Pripremaju se da sljedeće godine ostvare taj građevinski i tehnološki poduhvat.

Zastarjeli zakonski propisi kočnica razvoja

Podizanje zasada aronije, sva dosadašnja ulaganja u proizvodnju, izlaske na sajmove, ambalažu, dizajn etikete, izradu sajta a2aronija.com na kome predstavljaju svoj liker i sve druge troškove i buduće planove porodica Vučetić samostalno finansira.

Njihov najveći problem, prepreka u radu i daljnem razvoju je zastarjela zakonska regulativa koja ih ne prepoznaje kao proizvođače i ne dozvoljava da se porodično poljoprivredno gazdinstvo - PPG pojavi na tržištu iako su registrovani kao komercijalno gazdinstvo. Ovo nije slučaj sa zemljama u okruženju gdje se komercijalna gazdinstva ne susreću sa ovakvim ograničenjima.

Porodica Vučetić poručuje potrošačima i čitaocima: "Obratite pažnju na proizvode koje koristite u svakodnevnoj ishrani, koristite domaće proizvode kontrolisanog geografskog porijekla, iz ekološkog - organskog uzgoja malih proizvođača. Sve više je osvještenih potrošača koji su sigurni da je zdrav način ishrane osnov zdravog i srećnog života. Uz jednu malu čašicu dnevne doze A2 likera od aronije želimo Vam dobro zdravlje!"

Foto: R. Vojnović i D. Vučetić


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta porijeklom iz Sjeverne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na europskom se kontinentu najviše uzgaja u Rusiji, Poljskoj,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aronija Liker od aronije PPG Vučetić Novosadski sajam Srebrna medalja za kvalitet


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.