Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 24.12.2023. 10:30

Kupio ledinu pa zasadio borovnice: "Iznenađen sam!"

U idućoj godini očekuje dva kilograma roda po stablu, a imajući u vidu dobru otkupnu cijenu, može se reći da je sadnja ove kulture bila pun pogodak.

Foto: Bojan Kecman
  • 164
  • 23
  • 0

Može se reći da je 2021. godina za Aleksandra Popovića bila prekretnica u životu. Na proljeće te godine on je u Kadinjanima, nedaleko od Laktaša, zasadio 520 borovnica, a već u 2024. očekuje veliki rod ovog voća.

Borovnice trenutno izgledaju kao da su u petoj ili šestoj godini. Riječ je o sortama Duke i Chandler, koje su nabavljene od firme "Berry project" iz Bihaća.

Očekuje dobar rod

U idućoj godini očekuje barem dva kilograma roda, po jednom stablu, a imajući u vidu da se otkupna cijena borovnica u ovoj godini, kretala od 12 do 16 KM/kilogramu, može se reći da je sadnja ove kulture bila pun pogodak.

"I sam sam iznenađen koliko su sadnice napredovale. Zemljište je bilo kiselo, ovde je bila ledina sa nešto malo šume. Kupio sam pet duluma zemljišta i na dulum i po posadio voće. Izgleda da sve odgovara borovnici, od sastava tla do nadmorske visine koja je oko 200 metara", priča nam Aleksandar.

Očekuje rod i zaradu u narednoj godini

Zemlja koju je kupio, kako navodi, godinama se nije obrađivala, pa je bilo teško dovesti je u red i stanje pogodno za sadnju.  

"Napravio sam bankove, malo sam se pomučio oko frezanja ali, na kraju, sve je ispalo dobro. Sa donje strane postavio sam okorke. Ove godine bilo je teže što se tiče korova, jer je godina bila izuzetno vlažna i kišovita. Pirika je najveći problem jer ima dubok korijen i brzo raste", kaže naš domaćin.

Kombinacija kristalona i organskih preparata

Što se tiče zaštite i prihrane, Popović je za zaštitu od insekata i bolesti koristio nekuvano mlijeko i bijeli luk, dok se za prihranu, osim mlijeka, koristila kopriva, kristaloni, kao i preparati dozvoljeni u organskoj proizvodnji, Zoberaminol i Black up.

Pripremio 50 kubika sječke

Najvažniji zadatak u ovom periodu je posipanje sječke oko sadnica radi slabijeg rasta korova. Aleksandar je za tu namjenu pripremio 50 kubika sječke, iako ju je ove godine bilo teško nabaviti, jer su je drvoprerađivači prodavali za pravljenje peleta.

U Republici Srpskoj, pa i cijeloj BiH, sve više se sade borovnice jer se pokazalo da su otporne prema mrazu i nisu komplikovane što se tiče zaštite i ishrane. Najveći problem je čupanje korova.


Fotoprilog


Tagovi

Aleksandar Popović Uzgoj borovnica Zoberaminol Black up Berry project Sječka Pirika


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #proizvodnja Zasadi drvo, zasadi cvijet, uzgoji hranu jer zdrava hrana čovjeku je lijek. Ukoliko činimo dobro, naši potomci će ubrati plodove dobrote, a ukoliko činimo zlo, naši potomci se ne mogu nadati dobrome. Proizvesti organ... Više [+]