Pretraga tekstova
Narednih nekoliko dana odrediće sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se niske temperature i to u najgorem periodu razvoja voćaka
Meteorolozi do vikenda najavljuju niske temperature zbog čega je moguća šteta na voćkama. I snijeg, koji je pao u pojedinim krajevima BiH, može da napravi ozbiljne probleme.
Narednih nekoliko dana odrediće sudbinu ovogodišnje proizvodnje voća. Očekuju se niske temperature i to u najgorem periodu razvoja voćaka jer su ili u fazi punog cvjetanja ili fazi precvjetavanja, kada su još osjetljivije na niske temperature.
Većina voćnih vrsta u fazi punog cvjetanja može da izdrži temperature do -2 stepena. Ako budu niže, ne mora biti velikih šteta, pod uslovom da ne traju duže od dva do tri sata. Najugroženije vrste su breskva, šljiva, trešnja, višnja i kajsija. Prema riječima voćara, niske temperature zabilježene prošle sedmice pričinile su štetu na koštičavim voćkama, naročito breskvama i šljivama, ali i na nekim sortama krušaka.
Sutra i prekosutra, 6. i 7. aprila, u jutarnjim satima, očekuju se temperature od -3 stepena, ali imajući u vidu da meteorolozi ne mogu sa sigurnošću predvidjeti jačinu, može se desiti da na pojedinim lokacijama, temperature budu i niže. Ključno je koliko će dugo trajati i da li će nebo biti vedro. Ako vrijeme bude oblačno, mraza neće biti, kao i u slučaju da bude laganog povjetarca.
Većina sorti jabuka su u fazi zelenih buketića ili roze pupa i na njima ne bi trebalo da bude većih problema, kao i kod dunja i borovnica.
Što se tiče snijega koji je pao u pojedinim bh. krajevima, jedino dobro što bi mogao da donese voćkama jeste da, u slučaju pojave mraza, ostane na voćkama jer služi kao izolator.
Šteta može da nastane i ako je snijeg vlažan i težak jer u tom slučaju dolazi do lomljenja pupoljaka. Ostale mjere borbe podrazumjevaju prskanje aminokiselinama šest do 12 sati prije mraza, ali djeluju do -2 stepena.
Orošavanje se pokazalo kao najbolja opcija i sa prskanjem treba da se počne kada temperatura padne na 0 stepeni, a s orošavanjem se prestaje dva sata po prestanku mraza.
Tagovi
Mraz Niske temperature Orošavanje Aminokiseline Snijeg Izolator Zeleni buketići Roze pup
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.