Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srebrenički biznis
  • 11.05.2022. 12:00

Komšije Senad i Radenko zajednički uzgajaju maline - bratski dijele zaradu

Velika plantaža malina na vlastitom i zakupljenom imanju u Potočarima. Iako nisu imali iskustva u uzgoju malina, danas imaju najbolju integrlnu proizvodnju

Foto: Sakib Smajlović
  • 156
  • 81
  • 0

Kada se prije sedam godina vratio iz Nizozemske Senad Jusić je s komšijom Radenkom Simićem, pokrenuo zajednički posao uzgoja malina. Tada se činio kao najunosniji vid poljoprivredne proizvodnje, a danas znaju da su donijeli pravu odluku. Zajednički su uložili desetine hiljada maraka. Prvo su na vlastitom i zakupljenom zemljištu površine od tri dunuma zasadili maline sorte Vilamet i Miker, a sada njihove plantaže obuhvataju površinu od 15 dunuma.

Investirali 90.000 KM

"Dugo smo razmišljali čime da se bavimo. Željeli smo da naš povratak bude održiv pa smo se odlučili da to bude nešto za šta već imamo osigurano tržište. Za sadnice, bazen, sistem natapanja i druge investicije uložili smo oko 90.000 maraka. Bila je tu i skromna pomoć  UNDP-a, koji nam je pomogao u vezi s nabavkom dijela sistema za navodnjavanje", kaže Jusić. 

Senad i Radenko njeguju komšijski i poslovni odnos

Ova dvojica komšija ranije nisu imali nikakvog iskustva s proizvodnjom jagodičastog voća. Zato su angažovali struku i danas tvrde imaju najbolju integralnu proizvodnju.

"Svaka parcela ima svoj karton u koji se upisuje datum i količina prehrane, okopavanja, orezivanja, kvalitet i količina roda. Dosta smo do sada naučili i sami obavljamo neke poslove", pojasnio je Simić.

Dnevnice 100 KM

Kao i ostalim proizvođačima malina u regionu, Senadu i Radenku najveći problem je osigurati radnu snagu.

"U sezoni stalno imamo angažovana četiri radnika, a za vrijeme berbe njih je dvadesetak, koji za osam sati rada mogu da zarade više od 100 maraka. Tu je prijevoz, hrana, osvježenje i po potrebi smještaj. Uprkos tome, problem je za radnu snagu tokom berbe", kažu nam.

Planiraju širenje plantaže

Jusić i Simić, uprkos teškoćama, vremenskim uvjetima, svake sezone sa parcele od petnaest dunuma proizvedu više od 10 tona jagodastog voća. Ubrane plodove predaju u hladnjaču Opšte poljoprivredne zadruge Srebrenica, koja je od njihovih plantaža udaljena kilometar i po i tako nemaju velikih troškova prijevoza, a kupac odmah nakon berbe isplati njihov trud.  

U razgovoru kažu kako su im sugrađani govorili da neće uspjeti, da se radi o velikom privrednom poduhvatu i da nisu sigurni kako će se slagati u poslu. Međutim, oni nisu davali prostora ovakvim nagađanjima te nakon svake berbe bratski podijele troškove i zaradu, s kojom su zadovoljni i od ovog posla nemaju namjeru odustati nego planiraju proširenje kapaciteta.


Tagovi

Maline Srebrenica Vilamet Miker Senad Jusić Radenko Simić


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !