Pretraga tekstova
Pravilnom rezidbom ostvaruje se više šećera u voću i ranija berba čime proizvođač postaje konkurentniji na tržištu. Plod je tada ljepši, krupniji i postiže bolju cijenu.
Bez pravilne rezidbe nema ni dobrog uroda, a prema riječima stručnog savjetnika za hortikulturu, voćari najčešće greške čine zbog nepoznavanja uzgojnih oblika.
Uzgojni oblik u voćarstvu se postiže u prvih 4-6 godina i u tom vremenu se formira oblik stabla, odnosno, određuje se njegov izgled za sve ostale godine plodonošenja kada ga je samo potrebno održavati.
Ukoliko voćari poznaju uzgojni oblik, odnosno znaju kako forma stabla treba izgledati, tada neće imati problema sa rezidbom, a važno je prepoznati prostorne i plošne oblike. Stručnjaci napominju i da se u voćnjacima često mogu vidjeti takozvani čepovi.
Putem njih u voćke se naseljavaju gljivice i bakterije. Ako je uzgajivač već napravio čepove, tada je potrebno nanijeti voćarski premaz - zaštitu od prodora vlage koja ima fungicidna svojstva te zaustavlja ulaz patogena. Tijekom rezidbe potrebno je odstraniti sve okomite grane, a ostaviti vodoravne i grane s blagim kutom rasta.
Mnogi režu pod pravim kutom što nije dobro jer biljka ne može zarasti. Često se dogodi i da voćari naprave preveliku ranu u obliku elipse. Tada može zarasti, ali je biljci potrebno 50% više napora. Pravilno bi bilo rezati pod kutom od 100 do 110 stupnjeva. Pravilna rezidba omogućuje prolaz svjetlosti i zraka do svih grana te smanjuje vlažnost i broj prskanja zaštitnim sredstvima.
Rezidbom se mogu dobiti grane na željenim mjestima. Također, postiže se nešto ranija rodnost voća jer se nakupljeni asimilati dijele na manji broj ostavljenih plodova. Tako se ostvaruje više šećera u voću i ranija berba čime proizvođač postaje konkurentniji na tržištu. Plod je ljepši, krupniji i postiže bolju cijenu. Dakle jasno je da se rezidbom u voćarstvu puno toga postiže.
Tagovi
Rezidba voća Ranija rodnost Voćarski premaz Pravilna rezdiba Uzgojni oblici Konkurentnost Čepovi
Autorica
Više [+]
Novinarstvom se bavi nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Saradnica je mnogih medija vezanih za agrar.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.