Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nekoliko savjeta
  • 28.10.2023. 09:00

Kako zaštititi usjeve, voćnjake i stoku od divljači?

Sve su češće štete od divljih životinja na usjevima i voćnjacima. Iako stopostotna zaštita nije moguća, kombinacija određenih rješenja mogla bi pomoći.

Foto: Semin Hamzić
  • 498
  • 79
  • 0

Proteklu poljoprivrednu sezonu su obilježile česte štete koje je na usjevima i voćnjacima prouzrokovala divljač. Na zasadima krompira najveću štetu su prouzrokovale divlje svinje gdje su pojedina domaćinstva ostala skoro bez kompletnog uroda ove godine. Ništa bolje nisu prošle ni mnogobrojne parcele zasijane kukuruzima.

Na velikom broju voćnjaka šljive i lješnjaka štetu je pravio medvjed, a posljedice su na žalost dugotrajne te se u ovim voćnim zasadima štete mjere u stotinama pa čak i hiljadama konvertibilnih maraka.

Nabavite psa

Pored toga što je uništen plod za ovu godinu, uništene su i rodne grane koje bi u narednim godinama rađale i davale plod. Nerijetko su uništavane i ramene grane za čiji oporavak je potrebno od 2-5 godina. Osim voćara, štetu od medvjeda pretrpili su i pojedini pčelari gdje su bivali uništeni kompletni pčelinjaci.

Također, mnogo je mladih voćnih zasada koji su djelimično ili potpuno uništeni od strane zečeva i srna koji jednostavno ogule koru na mladim sadnicama koje se posle toga teško mogu oporaviti.

Ulazak divljači je dosta rjeđi u domaćinstvima koja posjeduju psa (Foto: Depositphotos/marcinm111)

Niz je preparata koji se nude na tržištu za odbijanje divljih životinja. Također, imamo i neke prirodne preparate kojima su naši stariji odbijali napade divljači (svinjska mast, kosa i slično), ali iskustva pokazuju da to sve zajedno ne daje posebne rezultate.

Pogledajte kako su Đina, Medo i Žućo spasili stado ovaca od vuka

U zasadima i usjevima koji se nalaze u blizini domaćinstava i kuća koje su naseljene ulazak divljači je dosta rjeđi, a posebno u domaćinstvima koja posjeduju domaćeg psa.

Mehaničke zaštite

Ipak, u zasadima i usjevima koji su udaljeni od naseljenog mjesta najsigurniji je neki vid mehaničke zaštite. Naravno, najjednostavniji način je ograđivanje parcele, ali je taj postupak najskuplji i iziskuje značajna finansijska sredstva. Također, ni ograđivanje parcele ne garantuje 100 postotnu zaštitu od divljih životinja jer se na primjer zečevi i ostala sitna divljač lahko provlači kroz rupe na ogradama. Srne veoma lahko mogu preskočiti ogradu i ući na parcelu, a posebno za vrijeme sniježnih padavina gdje im visoki sniježni pokrivač olakšava ulazak.

Jedna od popularnijih mjera zaštite je i električna ograda (Foto: Depositphotos/alejomiranda)

Kada su u pitanju voćni zasadi najsigurniji način za mlade sadnice jesu zaštitne PVC mrežice koje se stavljaju oko stabla. Jedna od popularnijih mjera zaštite kod poljoprivrednih proizvođača je i električna ograda (pastir, čobanica) koja se pokazala kao efikasan način odbijanja divljači od štićenog prostora.

Na kraju, treba istaći da ni jedna zaštita neće osigurati 100 postotno odbijanje divljači, ali kombinacije ograđenog prostora sa električnom ogradom i PVC mreža oko mladih voćki će zasigurno pružiti dovoljnu zaštitu vašoj parceli.


Tagovi

Zaštita usjeva Zaštita od divljači Zaštita voćnjaka Uništen voćnjak Električni pastir PVC mrežice


Autor

Semin Hamzić

Više [+]

Dipl. ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u finansijskom sektoru, zaljubljenik u voćarstvo