Pretraga tekstova
Usvajanje mineralnih elemenata zavisi od brojnih faktora, a o tome bi trebalo voditi računa prilikom prihrane voćaka.
Najznačajniji faktori, koji utiču na to kako će voćke usvojiti minerale tokom prihrane su: temperatura, pH zemljišta i antagonističko ponašanje elemenata (blokiranje usvajanja).
Temperatura utiče na sve fiziološke i biokemijske procese kod voćaka, pa tako i na usvajanje iona. Pri temperaturi od 10°C do 12°C prvo se usvajaju ioni fosfora (P), zatim kalijuma (K), pa tek potom dušika (N) i kalcijuma (Ca).
Apsorpcija je najintenzivnija između 15°C i 25°C.
"Tako je, na primjer, usvajanje kalijuma na temperaturi od 25°C tri do četiri puta veće nego na temperturi od 13°C, za nitratni oblik duššika 14 puta, a za fosfor i kalcijum četiri puta. Usvajanje prestaje na temperaturi preko 32°C", kaže dipl.ing voćarstva i vinogradarstva Mihajlo Žikić.
Alkalna reakcija zemljišta je kada je vrijednost pH iznad sedam, a praćena je većim sadržajem kalcijuma i dovodi često do blokiranja usvajanja kalijuma, magnezijuma (Mg), bora (B), cinka (Zn), željeza (Fe) i mangana (Mn). Kisela zemljišta često oskudjevaju u kalcijumu i magnezijumu.
Za najveći broj voćaka optimalna vrijednost pH je između 5,5 i 7.
Ovo djelovanje predstavlja blokiranje usvajanja određenih elemenata, kada je drugi u višku. Izraženo antagonističko djelovanje imaju: N:P, N:K, K:Mg, Fe:Mn, Zn:Mg, i P:Zn.
Pored ovih faktora, na usvajanje i efikasnost mineralne ishrane utječu i način održavanja zemljišta, mikroflora, osigurana dovoljna količina vode, aeracija i drugo.
Foto: Roberta Kljenak
Izvori
Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte