Pretraga tekstova
Kumkvat se može uzgajati u zatvorenom prostoru, a njegove sadnice dobivamo na tri načina.
Kad govorimo o uzgajanju voća, mnogi u mislima imaju sliku velikog broja stabala na otvorenom, ali kumkvat je vrsta koju zbog malih dimenzija možemo uzgajati u saksijama u svojim stanovima, kućama i poslovnim prostorima. Ipak, u zavisnosti od vrste, može da naraste i do pet metara.
Pripada porodici Fortunella, a još se naziva kineska ili patuljasta narandža. Odgovaraju mu osunčana mjesta, a svake dvije godine se presađuje
Razmnožava se na tri načina - generativan, sjetvom sjemena i vegetativan način, reznicama i kalemljenjem.
Najjednostavniji način je sjetva sjemena. Nakon što se sjemenke izvade iz ploda potrebno ih dobro izbrisati papirnatim ubrusom. Tako ćemo odstraniti komade pulpe koji trule, što može izazvati propadanje sjemena.
U saksiju promjera 10 cm možemo posaditi tri sjemenke u supstrat. Ne treba ih gusto posijati, jer preguste biljke brže poliježu i propadaju.
Poslije sjetve i prekrivanja slojem supstrata potrebno je zaliti vodom i ostaviti saksiju na neko toplo i svijetlo mjesto. Kako bi spriječili isušivanje površinskog sloja možemo preko nje staviti tanku foliju ili kesicu za pakovanje. Prve biljčice će se pojaviti poslije mjesec dana, a najkasnije poslije dva.
Sa poludrvenastih grančica uzimaju se reznice dužine oko 30 cm kojima bazni dio umočimo u neko sredstvo za ožiljavanje. Reznice posadimo u posudu sa supstratom.
Potrebno je redovno održavati vlažnost supstrata. Kao i u prvom slučaju, dobro je preko reznice i posude staviti kesicu za pakovanje u slučaju da nemamo namjenske posude s poklopcima.
Saksiju s reznicom držati u polusjeni. Poslije mjesec dana, uz redovnu brigu i zalijevanje, dobit ćemo sadnicu sa razvijenim korijenom.
Najčešći i najpouzdaniji način razmnožavanja je kalemljenje pupoljkom na podlogu gorku narandžu Citrus x aurantium, grejp Citrus x paradisi ili sibirski limun Poncirus trifoliata.
Na podlozi se napravi rez u obliku slova T i lagano se odvoji kora od drveta. S grane kumkvata se uzima dobro razvijen pupoljak i to zarezivanjem dijela kore i drveta ispod njega. Taj komadić mora biti dug oko 3 cm i on se umetne u T rez na podlozi. Prilikom umetanja lagano ga pritisnemo prema dolje.
Kako bi osigurali dobar kontakt i brže srastanje podloge i pupoljka sve vežemo kalemarskom gumicom ili folijom. Poslije 20 do 30 dana omotač se skida.
Tagovi
Kumkvat Fortunella Kalemljenje Razmnožavanje reznicama Sjetva kumkvata Razmnožavanje kumkvata
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano