Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti breskve
  • 03.03.2024. 12:00

Kako spriječiti kovrdžavost lista breskve - bolest hladnih i kišnih proljeća?

Pravi problem sa ovim patogenom nastaje kada se ne obavi blagovremeno tretiranje zasada i ukoliko se tretman preskoči, širenje bolesti je nemoguće zaustaviti, a svaki naredni tretman fungicidima je bezuspješan.

Foto: Jovana Cvetković
  • 147
  • 23
  • 0

Taphrina deformans je prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve, najznačajnijeg oboljenja ove voćne vrste koje se javlja svake godine u svim rejonima gajenja breskve, ali i nektarine. Najkarakterističniji simptomi su na listu u vidu kovrdžavosti, zadebljanja, promjene boje lista iz zelene u crvenu i hipertrofija. Simptomi na plodu se rijetko javljaju i ne predstavljaju veći problem u proizvodnji ovog koštičavog voća.

Jedan pogrešan korak može biti poguban

Međutim, pravi problem sa ovim patogenom nastaje kada se ne obavi blagovremeno tretiranje zasada i ukoliko se tretman preskoči, širenje bolesti je nemoguće zaustaviti, a svaki naredni tretman fungicidima je bezuspješan.

Prema riječima savjetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo Milene Stojanović Zafirović, primarna zaraza ostvaruje se u periodu kada počinje razmicanje ljuspica lisnih pupoljaka do pojave fenofaze "roze pupoljak". Ako se trajanje ovog perioda produži, a vrijeme bude prohladno, pojava oboljenja je intenzivnija.

Lijepo vrijeme uzrokovalo bubrenje pupoljaka breskve i nektarine - šta sada?

"Optimalna temperatura za ostvarivanje infekcije je između 10 i 21ºC uz određenu dužinu vlaženja. Kada se pojave listići, od fenofaze 'roze pupoljak' oni ne mogu biti zaraženi. Ovaj patogen ostvaruje samo primarnu zarazu, što znači da tokom kasnog proljeća i ljeta ne može doći do infekcije. Iz tog razloga je važno reagovati na vrijeme blagovremenom primjenom preparata", kaže Zafirović i dodaje da se sa tretiranjem počinje još na jesen.

Ne samo zbog ove bolesti, već i zbog mnogih drugih ne treba zaboraviti primjenu bakarnih preparata kada opadne cijela lisna masa, a to je period kasne jeseni.

"Primjena bakra je podjednako važna kako u jesen, tako i u rano proljeće, posebno za prouzrokovača kovrdžavosti lista breskve. Nakon toga, u fenofazi bubrenja pupoljaka koriste se preparati na bazi cirama ili ditianona. To je kompletna zaštita od Taphria-e. Zato je važno da se ne preskoči ni jedan od ovih tretmana, u suprotnom bit će kasno", ističe savjetodavac za voćarstvo.

Hemijske, ali i mehaničke mjere

Kako dalje napominje, uslijed jače zaraze kod breskve i nektarine može doći do potpunog gubitka lisne mase, pa će samim tim prinos biti loš. Takođe, biljka će početi da stvara nove listove, što će je dodatno iznuriti i isrcpiti. Situacija je slična i sa zaraženim mladarima koji su kraći, deformišu se i izumiru nakon pojave sive prevlake.

Listovi budu deformisani, a nerijetko opadne i cijela lisna masa (Foto: Depositphotos/Kassandra2)

Kovrdžavost lista breskve je bolest "hladnih i kišnih proljeća", i bez obzira što nema sekundarnih zaraza tokom ljeta može biti destruktivna ako se na vrijeme ne suzbije.

"Pored hemijskih mjera koje se preduzimaju protiv ovog oboljenja, treba spomenuti i preventivne mehaničke mjere poput orezivanja zaraženih ljetorasta i sakupljanje lišća. Također je važna primjena azota u rano proljeće zbog formiranja novih listova", završava naša sagovornica.


Tagovi

Kovrdžavost lista breskve Milena Stojanović Zafirović Roze pupoljak Tretiranje Mere zaštite Orezivanje breskve Orezivanje nektarine


Autorica

Jovana Cvetković

Više [+]

Master diplomirani inženjer poljoprivrede i master student fitomedicine. Vječno zaljubljena u prirodu, biljnu proizvodnju i fotografiju. Uporna, ambiciozna i velika sanjalica.