Špaga ne mora da bude uvijek na stablu zato što nakon dva do tri mjeseca, grana dolazi u željeni položaj, tj. ugao koji bi za šljivu trebalo da iznosi 60 stepeni, a za jabuku i krušku, 90 stepeni.
Mnogi voćari pogrešno vežu špagu za stablo ili grane voćaka tokom povijanja grana zbog čega dolazi do zastoja u rastu biljaka. Proljeće i ljeto idealan su period za stavljanje čačkalica i savijanje grana tegovima, žicom, povijačima ili špagom. Grane su tada pune soka i lako se savijaju što omogućava lakše dovođenje u položaj koji će za rezultat da ima bolju diferencijaciju rodnih pupoljaka.
Međutim, mnogi voćari, a naročito oni koji imaju manje stabala, tzv. vikendaši, prave grešku tako što, ako za savijanje grana, koriste špagu, istu previše zategnu oko grane ili debla. Zašto to nije dobro?
Špaga će da se usiječe u koru stabla koja će, nakon nekog vremena, da pređe preko nje, ali će na tom mjestu gdje se špaga usjekla, stablo ili grana biti tanji, što će, u slučaju opterećenja rodom ili udara jakih vjetrova, dovesti do njihovog lomljenja, a time i propadanja voćaka.
Isto tako, dolazi do slabijeg rasta biljke, a često se grane, naročito jače, bočne, koje bi trebalo da nose rod, slabije razvijaju, pa i suše.
Da se to ne bi desilo mora da se pravi tzv. bunar petlja. To znači da se, kada se špaga veže za granu, ostavi malo praznog prostora između špage i grane, da bi grana mogla nesmetano da se razvija, odnosno, deblja. Isto je i sa stablom. Drugim riječima, ostavljanjem praznog prostora, voćka može da diše.
Još jedan problem koji može da napravi suviše jako zatezanje špage jeste i pojačan rast izdanaka iz zemlje, odnosno, spavajućih pupoljaka koji se nalaze ispod ili iznad spojnog mjesta, tj. kalema.
Izdanci vremenom postaju sve deblji i viši i iscrpljuju biljku, tj. bespotrebno troše hranjiva koja bi dobrodošla ostalim dijelovima biljke koja bi ih potrošila na listanje, cvjetanje i formiranje plodova. Izdanci se najviše formiraju na šljivama i kruškama zbog podloga na koje se kaleme, džanariku i divlju krušku.
Zato, barem dva puta godišnje, ako je godina povoljna što se tiče padavina, trebalo bi sjeći izdanke, a ako se odlučite za savijanje grana uz pomoć špaga, obratite pažnju da ih ne vežete skroz uz granu ili deblo, jer će doći do problema. Špaga ne mora da bude uvijek na stablu zato što nakon dva do tri mjeseca, grana dolazi u željeni položaj, tj. ugao koji bi za šljivu trebalo da iznosi 60 stepeni, a za jabuku i krušku, 90 stepeni.
Fotoprilog
Tagovi
Autor