Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Piramidalna krošnja
  • 18.10.2019. 13:00

Kako podmladiti staru krušku rezidbom?

Različiti faktori mogu da dovedu do nerodnosti stabla krušaka, ali uvijek je potrebno imati spoznaju o starosti stabala koja se orezuju kako bi znali šta savjetovati vlasniku voćnjaka.

Foto: Depositphotos/NataliiaMelnyc
  • 1.437
  • 270
  • 2

Kruška pripada skupini jabučastog voća. Kao većina drugih drvenastih vrsta, zimska rezidba se obavlja tokom cijele zime (okvirno od novembra do marta u našim klimatskim uvjetima). Poželjna je ljetna rezidba zbog prirodne karakteristike da obrazuje puno vodopija, a naročito iz mjesta gdje je napravljen rez u zimskoj rezidbi.

Dobro podnosi rezidbu, što omogućuje mnogobrojne oblike i što je vrlo praktično za vrste koje ističu osobinu nižeg rasta. Kao i kod drugih voćnih vrsta, redovna rezidba potiče redovno stvaranje plodova.

Većina voćnih vrsta nosi se sa problemom nerodnosti ili sa pojavom alternativnog prorođavanja. Tome doprinosi niz faktora, a najčešće izuzetak rezidbe ili pogrešna rezidba. Često čujemo od strane orezivača ili agronoma kako je određeno stablo potrebno "podmladiti". Neke voćne vrste mogu se specifičnim potezima rezidbe "podmladiti" i tako se stablo ponovo omogućiti redovno cvjetanje i pripadajuća rodnost sa zadovoljavajućom kvalitetom plodova.

Stablo kruške koje nije dugo održavano ima smanjenu proizvodnju plodova. Uglavnom raste proizvoljno bez nekog sklada, a snažne grane nadmašuju sve ostale. Stabla kruške je potrebno u ovom slučaju podmladiti određenim poduhvatima u zimskoj rezidbi.

Poduhvati u podmlađivanju starog stabla kruške

Prije svega, na prostorno oblikovanoj krošnji kruške, treba prikratiti skeletne grane do polovice njihove ukupne dužine. Rez mora biti "oštar" i pod uglom od 45 stepeni. To omogućava lakše "izbijanje" mladara koje ćemo koristi u funkciji novog rodnog drveta. Rez je poželjno izvršiti iz jednog zahvata, a makaze kojima se reže moraju biti oštre. Poželjne su makaze koje sa suprotne strane od oštrice imaju metalni umetak koji "dočekuje" oštricu. Na ovaj način rezanjem ne dolazi do nepoželjnog narušavanja tkiva dijela krošnji koji je formiranjem reza ostao na stablu. Kod ovakve nepoželjne pojave dolazi do oboljenja i odumiranja tih tkiva što onemogućuje obrazovanje novih mladara.

Dalje, treba odstraniti sve one grane koje su loše smještene, koje se ukrštaju ili koje su suhe i vidljivo oboljenje ili "propale". Pri tome se treba truditi da se zadrži piramidalan oblik koji je tipičan za krušku (vitko vreteno...).

Sljedeće sezone zimske rezidbe oštrim malim voćarskim makazama potrebno je selekcionisati nove grančice da bi na taj način formirali novu krošnju i nove ljetoraste lagano pretvarali u rodne grančice i da bi stablu dali uravnotežen oblik. Na vretenastom obliku, zadržavajući taj oblik, grane treba rezati srazmjerno nivou na kojem su pozicionirane na stablu. To znači da se najniže grane režu vrlo malo, one u sredini dosta više, a one na vrhu najviše. To se radi jer je potrebno ostvariti piramidalnu krošnju, koja, kako poznajemo iz osnova pomotehnike voćarstva, omogućuje osunčanost krošnje, veći intenzitet fotosinteze te bolju folijarnu ishranu i zaštitu.

U toku ovakvog poduhvata podmlađivanja stabla kruške, dobijamo puno rodnih grančica čije obrazovanje smo potpomogli našim poduhvatima rezidbe. U tim krošnjama potrebno je odrezati izdužene kratke rodne grančice nakon mladog grananja, blizu sredine. Poslije treba odrezati tu mladu grančicu iznad sljedećeg pupoljka. Može se odrezati i na naboru jer će adventivni pupoljci stvoriti novu grančicu. To je potrebno odraditi na cijelom stablu.

Podmlađivanje rezidbom nije dovoljno

Često se agronomi kritikuju od strane voćara ili hobista kojima oni vrše usluge orezivanja voćnjaka. Iako se agronomi potrude da odrade sve kako treba, ne dobije se željeni efekat. Iz tog razloga, potrebno je naglasiti da pojavi nerodnosti stabla ili pojavi alternativnog prorođavanja doprinose i drugi faktori.

Poznata nam je kompleksnost agrohemije ili ishrane biljaka. Pedogenezom tla dešavaju se razni hemijski procesi u tlu i određeni elementi se različito ponašaju u različitim tipovima tla, pod različitom vrijednošću pH reakcije i slično. Svako 3-4 godine potrebno je odraditi analizu zemljišta u voćnjaku da se vidi "krvna slika" zemljišta te da vidimo da li je potrebno unositi neka gnojiva sa različitim formulacijama u tlo.

Također, nepravilna zaštita biljaka i neredovna kontrola štetnika i patogena mogu prouzrokovati nerodnost kruške.

Ukoliko gajimo neke sorte krušaka u klimatskim uvjetima koji joj ne pogoduju, to može dovesti do nerodnosti ili do pojave alternativnog plodonošenja.

Različiti faktori mogu da dovedu do nerodnosti stabla krušaka, ali uvijek je potrebno imati spoznaju o starosti stabala koja se orezuju kako bi znali šta savjetovati vlasniku voćnjaka. Ukoliko je riječ o vlasnicima voćnjaka ili o hobistima koji imaju par stabala u svom vrtu, ovi savjeti bi bili dovoljni da oni uspješno obave podmlađivanje svoji stabala krušaka.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Kruška Orezivanje Rezidba


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.