Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nakon grada
  • 08.07.2019. 14:00

Kako oporaviti voćnjak i vinograd nakon grada?

Bez obzira koliko se jadni i bespomoćni osjećali u ovom trenu, imajte na umu da vas vaši zasadi sada trebaju više nego ikada, kako bi se i oni sami uspjeli oporaviti od teškog nevremena i izvući ovu godinu. I ne samo ovu jer ono što napravite za njih sada, imat će utjecaja na zdravlje i rodnost u godinama koje dolaze.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 397
  • 26
  • 0

Tuga i jad - tako bi se mogle opisati fotografije koje kruže internetom nakon posljednjeg grada koja je pokosila usjeve - od voćnjaka preko vinograda do povrtnjaka. Prisilno obrani plodovi voćaka i oštećena vinova loza u svakom voćaru i vinogradaru pobuđuju žalost i bijes. 

Bez obzira koliko se jedni i bespomoćni osjećali u ovom trenu, imajte na umu da vas vaši zasadi sada trebaju više nego ikada, kako bi se i oni sami uspjeli oporaviti od teškog nevremena i izvući ovu godinu. I ne samo ovu jer ono što napravite za njih sada, imat će utjecaja na zdravlje i rodnost u godinama koje dolaze. 

Gubitak lišća veliki šok

Osim što su plodovi stučeni, led reže, zarezuje ili u potpunosti odstranjuje biljne dijelove pa dolazi do gubitka zelene lisne mase čime se stvaraju veće ili manje rane, a one su idealne za ulazak patogena, uzročnika bolesti koji može dokrajčiti voćku ili vinovu lozu. 

Sam gubitak lišća je za biljku veliki šok jer je lišće to koje za nju proizvodi hranivo pa to treba hitno nadomjestiti. 

Nevrijeme uništilo kompletan rod maline

Prije svega, oštećene grane u zasadima treba orezati

U zasadima jabuka i krušaka stradalim od grada, preporuča se primjena kontaktnih fungicida, pripravaka na osnovu kaptana, primjerice, Captan 80 WDG, Merpan 80 WDG ili Kastor ili bakra koji je gotovo idealan dezinficijens jer ima i baktericidno djelovanje. Tako za prvo prskanje možete koristiti kombinaciju: 0,2% Merpana (za voćke), odnosno 0,1-0,15% Folpana (za vinovu lozu) sa 0,03% Nordoxa (bakar), uz 0,05% okvašivača (NuFilm) i 0,5% uree. 

Voćne vrste koje se nalaze pred berbu (breskva, nektarina) zaštititi pripravkom Teldor SC 500, kojemu je karenca 2 dana za nektarinu i 4 dana za breskvu. 

U vinogradima stradalima od grada za dezinfekciju rana stručnjaci preporučuju pripravke na bazi folpeta kao što su Folpan 80 WDG, Futura 50 WP ili Shavit F. Navedeni pripravci dobro djeluju na zacjeljivanje rana. Također, mogu se koristiti i bakreni pripravci kao što su Bordoška juha, Cuprablau Z, Neoram WG, Cuprocaffaro i dr.

Pospješite rast lisne mase 

Paralelno se u otopinu fungicida kod tretiranja voćaka treba dodati neki od preparata za pospješivanje rasta lisne mase kao što je Drin, Protifert ili Fitolife koji jačaju imunitet biljke. Oni se mogu kombinirati tako da se smjenjuju tijekom prskanja. Jedan tjedan prskajte s jednim, npr. Drinom ili Protifertom (+ okvašivač), drugi tjedan s Fitolifeom. 

I kod vinove loze koristite biostimulatore kao što je Drin. 

Za rast lišća potrebno je više dušika nego što ga ima ijedan od spomenutih preparata pa u otopinu treba dodati 0,5% uree. Budući da se s bakarnim preparatom ne miješa ni Drin, Protifert ili Fitolife, dodajte samo ureu, a nakon toga obavite prskanje s navedenim hranivima + okvašivač (NuFilm). Dobro je prskati bar 3-5 puta s razmacima od tjedan do deset dana, ovisno o veličini štete koja je nastala na intenzivnim nasadima.

Preparate primjenite što prije 

Veći učinak ćete postići ukoliko se preparati primjene u roku 24 sata od nastale štete, a primjenu biostimulatora savjetujemo ponovno koristiti za pet do sedam dana.

Obavezno prije pripreme i primjene sredstava za zaštitu bilja pročitajte priložene upute i upozorenja za uporabu, te ih se pridržavajte.


Tagovi

Nakon grada Zaštita voćnjaka Zaštita vinograda Grad Lisna masa Fungicidi Biostimulatori


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić