Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ "Kooperativa"
  • 12.05.2024. 12:00

Kad se voćarske ruke slože: Šljiva poznata do Beča, tržište osvajaju i jabuke i sokovi

Trenutno, na tržište plasiraju svježe voće za konzumaciju, sa akcentom na jabuku, kao i prirodne sokove, koji su brendirani kao "Kapi s' Kozare".

Foto: Petar Ninić
  • 406
  • 372
  • 1

Poljoprivredna zadruga "Kooperativa" iz Prijedora osnovana je u decembru 2016. godine, sa osnovnim ciljem daljeg tehnološkog, ekonomskog i tržišnog razvoja voćarskog sektora šire prijedorske regije. Njenom osnivanju prethodilo je višegodišnje postojanje i rad "Udruženja voćara Prijedor", koje je nastalo na temeljima bogate voćarske tradicije ovog dijela Potkozarja.

Naime, iako je intenzivno voćarstvo na širem području sjeverozapadne Bosne i Hercegovine novijeg datuma, proizvodnja voća, kao značajna poljoprivredna djelatnost u pomenutoj regiji prisutna je više od jednog vijeka.

"Mnoge generacije odhranjene su i odškolovane upravo zahvaljujući voću, koje je oduvijek uspjevalo na području Potkozarja, a kojeg mnogi stručnjaci svrstavaju u sami vrh evropskih voćarskih regiona, zbog izuzetno pogodnih agroekoloških uslova za gajenje voća", navodi Radivoj Vujković, direktor Zadruge.

Šljiva stigla do Beča

Zbog toga ne čudi da je potkozarska šljiva, nadaleko poznata Požegača, gajena između dva velika rata, pronašla svoj put čak do Beča, gdje je redovno trasportovana željeznicom, u svježem, ali i suvom stanju.

Danas, ovu "poljoprivrednu zajednicu" čini 11 aktivnih zadrugara, kao i 180 kooperanata, koji djeluju u prijedorskim naseljima Božići, Palančište, Babići, Lamovita, Omarska, Kozarac, Niševići, Marićka, Bosnovi, Trnopolje, ali i u okolnim opštinama, kao što su Novi Grad, Oštra Luka i dr.

Rukovodstvo PZ "Kooperativa" Prijedor tokom posjete predstavnika MPŠVRS i IFAD-a

Ova područja posjeduju bogatu voćarsku tradiciju, koja seže stotinama godina unazad. Istovremeno, postojanje i rad "Kooperative" se od prvog dana temelji na udruženom radu voćarskih prvaka regije Potkozarje, koji su se, vođeni domaćinskim kodeksom i savremenim tehnologijama, uhvatili ruku pod ruku u snažnu "vezu", koja ima zadatak da oplemeni lokalnu voćarsku praksu. 

"Zajednička osobina najvećeg dijela proizvođača voća, koji gravitiraju Zadruzi je ta što pripadaju regiji Potkozarje, tačnije njenoj južnoj strani. Ista posjeduje vjerovatno najkvalitetnije uslove za gajenje voća u širem regionu, koji se ogledaju u južnoj ekspoziciji, izuzetno plodnom zemljištu, pitomijem terenu za postavljanje velikih zasada, te najvažnije - veoma bogatom fondu prirodnih izvora vode, kao osnove za navodnjavanje u proizvodnji", dodaje Dalibor Jović, jedan od osnivača Zadruge i član njenog Upravnog odbora.

Kooperativa kao lijevak

Izvorska voda se, zajedno sa "vagonima" zrelog voća svake godine "salijeva" sa Kozare i njenih obronaka prema Prijedoru, pri čemu "Kooperativa" ima ulogu svojevrsnog "lijevka" koji, po prirodi stvari, sakuplja ono najbolje sa šireg područja i usmjerava u jedan, jedinstven tok. Taj tok u sebi nosi genetiku onog pravog, istinskog Potkozarja.

Potkozarje - područje sa najintenzivnijom voćarskom proizvodnjom u RS

Trenutno, na tržište plasiraju svježe voće za konzumaciju, sa akcentom na jabuku, kao i prirodne sokove, koji su brendirani kao "Kapi s' Kozare". Kada je u pitanju svježe voće, isto se nabavlja od zadrugara i kooperanata, te skladišti u profesionalnim rashladnim kapacitetima u Omarskoj. Riječ je, u najvećem dijelu o jabuci, odnosno sortama kao što su Ajdared, Greni Smit, Zlatni delišes, Crveni delišes, Gala i druge.

Sokovi se proizvode na vlastitoj profesionalnoj liniji za cijeđenje, pasterizaciju i pakovanje sokova. U proizvodnji se koristi isključivo prva klasa biranih plodova, dok se prerada organizuje u turnusima, pri čemu nema klasičnog industrijskog pristupa u proizvodnji. Ne koriste se aditivi, za pranje voća i boca se koristi pitka voda, te se u ambalažu pakuje samo 100 % čisti cijeđeni voćni sok, odvojen od krupnijih primjesa i fino filtriran. Pri tome, trenutno su dostupne sljedeće vrste sokova: jabuka, kruška, jagoda, višnja, aronija, cvekla i mrkva, aronija i jabuka.

"Kapi s' Kozare" u svakoj boci

"Cilj nam je da 'Kooperativa' Prijedor postane sinonim za Potkozarje i njegovu kulturu gajenja voća. Kroz slogan brenda sokova, koji glasi 'Potkozarje u svakoj boci', naglašavamo njihovo uzvišeno porijeklo, u kojem može da uživa svaki potrošač podjednako, bez obzira koju ili koliko boca soka kupio. U svakoj flaši našeg soka je pozdrav iz najljepšeg voćarskog regiona u državi", ističu na kraju Vujković i Jović.


Tagovi

Poljoprivredna zadruga Kooperativa Potkozarje Radivoj Vujković Dalibor Jović Kapi s' Kozare


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.