Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje ureom
  • 10.09.2023. 07:30

Jesenje tretiranje voćnjaka ureom - na šta treba paziti?

Tretiranje u jesen štiti voćna stabla od bolesti i raznih štetočina. Prije ovoga treba provesti i druge radove u voćnjaku

Foto: Depositphoto/maryviolet
  • 51
  • 2
  • 0

U voćnjacima ureu možemo da koristimo za različite namjene. Ovo mineralno đubrivo može da bude efikasno sredstvo u zaštiti voćnih stabala od štetočina i bolesti.

Kao preventivna mjera tretiranje rastvorom uree se koristi u jesen, kada opadnu listovi, i rano proljeće, prije kretanja vegetacije. Temperatura vazduha ne treba biti ispod 5ºC.

Kako bi tretman imao što bolji efekat potrebno je prije rada obaviti sanitarnu rezidbu, ukloniti sve oštećene, polomljene i suhe grane. Pregledajte koru na stablu i prvom račvištu, jer se u pukotinama i oštećenim mjestima mogu nalaziti insekti ili njihove prezimljujuće forme. Birajte miran dan, kada nema vjetra i padavina. Najbolje je tretiranje odraditi ujutro ili uveče. Rastvorom treba prekriti stablo i grane, odnosno "okupajte voćku".

Ima produženo djelovanje

Dostupna je u poljoprivrednim apotekama i sadrži 46 posto azota. Odlično se rastvara u vodi. Biljke je dobro usvajaju i ima produženo djelovanje. Rastvor veće koncentracije, četiri do pet postotni, se koristi za defolijaciju voćaka i vinove loze u jesenjem periodu.

Tokom proljeća primjena njenog rastvora odlaže početak cvjetanja, što stablima daje mogućnost da izbjegnu uticaj mraza. Često se u tu svrhu koristi za nasade šljive, breskve, kajsije i trešnje.

Ne pretjerujte sa koncentracijom

Prilikom primjene ne treba pretjerivati. Visoka koncentracija rastvora veoma negativno djeluje na voćna stabla i okolno zemljište, dolazi do njegovog zakiseljavanja.

Nikada je ne miješajte sa krečom, organskim, mineralnim ili drugim azotnim đubrivima.

Rastvor se priprema u dva koraka. Odmjerena količina se razblaži u najviše 2 l vode koja je zagrijana do 80ºC, a zatim se podesi zapremina i koncentracija dodavanjem vode.

Za jesenje tretiranje i suzbijanje štetočina potrebno je do 0,5 kg uree rastvoriti u 10 l vode. Kako bi se djelovalo i na biljne bolesti, možemo u rastvor dodati 50 g bakarnog sulfata.


Tagovi

Urea Tretiranje voćaka Jesenje tretiranje voćaka Rastvor uree Urea u voćnjaku Defolijacija voćaka Tretiranje ureom Odlaganje cvjetanja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.