Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj masline
  • 02.09.2021. 12:00

Izbor uzgojnog oblika masline - važan faktor pri podizanju zasada

Za nove zasade u intenzivnom uzgoju preporučujemo vam polustožastu vazu i monocono, odnosno, vretenasti uzgoj.

Foto: Depositphotos/luckybusiness
  • 722
  • 68
  • 1

U našim uslovima sadnja masline (lat. Olea eurpaea) vrši se početkom proljeća, ali je za preporuku da se priprema terena obavi u ljeto, odnosno u jesen prethodne godine, a meliorativno đubrenje i duboko oranje krajem zime. Takva priprema zemljišta radi se za podizanje savremenih zasada pomenute kulture.

Za sadnju upotrijebiti samo kvalitetne sadnice prema isplaniranom sortimentu za željenu proizvodnju, kao i mogućnost međusobnog oprašivanja.

Kako odabrati odgovarajući uzgojni oblik ?

Na dobro oblikovanom orezanom stablu lakša je berba i prskanje protiv bolesti i štetočina. Kada se nalazi u rodu reže se kako bi se potakla proizvodnja novog rodnog drveta i tako pomogne donošenje redovnog prinosa i kvaliteta plodova.

Poznato je mnogo uzgojnih oblika koji se mogu primjeniti u proizvodnji masline, zato ćemo vam za nove zasade u intenzivnom uzgoju preporučiti polustožastu vazu i monocono, odnosno, vretenasti uzgoj.

Polustožasta vaza ili popravljena kotlasta krošnja prikladna je za uzgoj uljanih sorti.

Sadnica se priveže uz odgovarajući kolac i pusti slobodno da raste. Rezidbom uklanjamo samo grane koje se razvijaju na neodgovarajućem mjestu. Ukoliko je planirano mašinsko branje, osnovne grane se ostavljaju na visini od 80 - 110cm, a ako će se obavljati ručno, onda na visini od 50 - 80cm. Osnovne grane odabiru se u pravilu u trećoj godini, ali to zavisi i od razvijenosti sadnice.

Poznati su brojni uzgojni oblici masline (Foto: S. T. Silajdžić)

Ostale postrane se ne uklanjaju, nego ih pinciramo, čime im se zaustavlja rast. U trećoj godini potpuno se odstrane jedino one koje smetaju oblikovanju pravilnog uzgoja.Tokom četvrte godine uzgoja, ako je formiran očekivani oblik, mogu se ukloniti sve postrane grane, osim onih izabranih za osnovne, koje se uzgajaju pod uglom od 45 stepeni, a međusobno sklapaju ugao od 120 stepeni. Tokom sljedeće sezone svaka osnovna grana obrasti će sekundarnim i tercijarnim i formirati se poput polučunastog stabla sa dobro vidljivom i izoliranom provodnicom. Pri oblikovanju sekundarnih grana prema vani nastoji se ostaviti one duže i bolje obrasle.

Monocono uzgojni oblik formira se od dobro razvijenih sadnica masline visokih 70 - 100cm, koje imaju jednu vodilicu i dobro razvijene postrane grane. U prvoj godini takve sadnice se ne režu nego se samo privežu za odgovarajući kolac, koji treba biti visok 180 centimetara. U drugoj godini orežemo postrane izbojke do 40 - 50cm od tla. Uklonimo i grane koje bi mogle biti konkurencija vodilici. Istovremeno prorijedimo dio onih postranih, tamo gdje su zgusnute i konkurentne. Ovako odnjegovana sadnica na kraju druge godine naraste dva metra i više. U trećoj provodimo samo izolaciju vrha i prorjeđujemo postrane grane. U četvrtoj, ako smo se odlučili za mašimsku berbu, rezanjem postranih donjih grana podižemo visinu debla na 80-90 cm od tla. Ukoliko ćemo branje obavljati ručno, zadržavamo istu visinu debla koja je oblikovana u drugoj godini.

Grane se prorjeđuju prema načelu vretenastog grma, uz obaveznu izolaciju vrha. Pete godine uklanjamo potporni kolac, a rezidbom odstranimo konkurentne i preguste grane unutar krošnje. Vrh i dalje čistimo i izoliramo, posebno od vodopija. U ovoj godini izaberemo i stalne rodne grane duž osnovne, tako da budu dobro raspoređene i osvijetljene. U šestoj je završeno oblikovanje uzgojnog oblika, stablo je dobilo konačan oblik, tačnije dobar odnos između porasta i rodnih grana. U narednim sezonama orezivanjem se održava izolirani vršni izbojak, a rodne grane tako da budu duže pri dnu stabla, a kraće prema vrhu - trebalo bi poštovati zakon podčinjenosti.

Prorjeđivanjem rodnih izboja održava se krošnja dobro osvijetljenom. Na kraju rezidbe svaka postrana grana ima polustožast izgled obrastao onim rodnim. Visina stabla na kraju oblikovanja trebala bi biti od četiri do pet metara. Ako je stablo veće visine, prikraćuje se na neku postranu voditeljicu.

Značaj pravilnog orezivanja masline u rodu 

U savremenim intenzivnim zasadima rezidba se provodi redovno svake godine. Za tu agrotehničku mjeru vrijede ista osnovna pravila kao i za ostale voćne vrste - regulisanje odnosa rodnosti i porasta i najpovoljnije raspoređivanje rodnih grana po cijeloj dužini one osnovne. Važan preduslov adekvatnog orezivanja je dobro poznavanje rodnih grana na maslini. Predstavljaju jednogodišnje rodno drvo, a to su mladari izrasli prošle godine, duge su 20 - 25cm. Takvi izbojci formiraju dovoljno cvijetnih pupoljaka. Mladari koji rastu duže u pravilu ne daju cvijetne pupoljke ili ih ne daju dovoljno, a prekratke mladice daju njih previše.

Prilikom orezivanja stabala u rodu treba težiti više njihovom prorjeđivanju nego prikraćivanju. Pravilnim odnosom i rasporedom rodnih i nerodnih grana na stablu masline uspostavljamo takav odnos koji će istovremeno omogućiti postizanje redovnih i visokih prinosa i dobar porast svake grane.

Cijepljenje ili navrtanje maslina - kako i kada napraviti

Rezidba u našim uslovima obavlja se u vrijeme kada prestane opasnost od pojave niskih temperatura, obično u martu i aprilu. Kasnije se izvodi u sjevernijim graničnim zonama uzgoja pomenute vrste. U toplijem klimatu i priobalju, može se provoditi tokom cijele zime nakon završetka berbe.

Prilikom podizanja savremenih zasada, odluku o izboru sorti (uljne ili stone) i uzgojnog oblika treba prepustiti stručnjacima jer je potrebno obratiti pažnju ne samo na namjenu pojedinih sorti, već i na njihove ostale osobine poput otpornosti na niske temperature, prilagodljivost suši, kao i osjetljivost na bolesti.


Tagovi

Uzgoj masline Uzgojni oblik masline Sorte masline Rezidba masline Sadnja masline Kotlasta krošnja Monocono uzgojni oblik


Autorica

Saima Trako-Silajdžić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, voćarstva i vinogradarstva. Najveći dio svog bogatog radnog staža provela je u oblasti hortikulture i rasadničarske proizvodnje ukrasnog bilja, sadnica voća i ljekovitih vrsta. Imala je uticaja i na agrarnu politiku u Bosni i Hercegovini, što je rezultiralo ekspanzijom, posebno u proizvodnji jagodastog voća.