Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ananasa
  • 23.12.2016. 12:00

Industrija soka cvjeta, EU ostaje bez ananasa?

Prva polovina 2016. bila je odlična za proizvođače ananasa zbog rekordnih cijena. Sada kada je pala, ananas ostaje na lokalnim tržištima i prerađuje se u sok. Tako EU ostaje bez ove tražene voćke.

Foto: bigstockphoto.com, Katheryn Xie
  • 713
  • 35
  • 0

Nakon teškog razdoblja visokih cijena ananasa, situacija se preokrenula do kraja oktobra. Prema Franku Ocampo iz tvrtke Hagé International, rastuća industrija soka bit će pod utjecajem evropskog tržišta ananasa.

"Tržište ananasa naraslo je značajno prethodnih godina. Svaka od evropskih zemalja uvozi ananas, direktno ili indirektno", govori Ocampo. Dok je u ljetnom periodu došlo do nedostatka ananasa iz Costa Rice, opskrba je bila zadovoljena do kraja oktobra.

"Nova sadnja ananasa bila je odgođena zbog velikih kiša. To znači da je druga žetva bila izvršena od istih biljaka, što je rezultiralo manjim veličinama plodova na tržištu". No, ni cvjetajuća industrija sokova također nije doprinijela izvozu u Evropu.

Povoljne cijene na lokalnim tržištima osigurale su da ananas ostane na kostarikanskom tržištu.

Cijene drastično pale

Prošla godina je bila vrlo dobra za ananas, a prva polovica 2016. je bila možda jedan od boljih perioda zadnjeg desetljeća što se tiče njegove cijene, kvalitete i stabilnosti.

Prema Ocampu, trenutno je toliko zaliha ananasa da ga nekima daju i besplatno. To je loše za cijeli sektor. Tržište ananasa je dosegnulo najnižu točku na kraju oktobra. Unutar jednog tjedna, cijene su se strmoglavile sa 14 do 15 eura na 6 eura po kutiji. Stabilizacija se očekuje krajem godine, ali visoke cijene s početka godine se više neće ponoviti, kažu proizvođači.

Tvornice soka u Costa Rici rade na 40% kapaciteta. Ako se nastavi povoljno stanje u prerađivačkoj industriji, Ocampo misli da će manje zaliha biti dostupno za izvoz. Mnogi proizvođači ananasa već sade dodatne nasade za prerađivačku industriju koja još uvijek ima prostora za preradu.

Uvoznici ananasa

Hagé International uvozi ananas većinom iz Costa Rice. Sa ananasom na 40.000 hektara, to je zemlja sa najvećom proizvodnjom ovog voća. Uvoze ananas i iz Paname, a isprobat će i kvalitetu onih iz Ekvadora i Kolumbije.

Osim GlobalGAP-a, u suradnji s kupcima, trebaju imati i takozvani "Rainforest Alliance" certifikat. Najveća evropska tržišta za ananas su Njemačka i Španjolska. "Sve EU zemlje povećano uvoza ananas, ali Nijemci i Francuzi kupuju najviše." Istočna Europa i Rusija su također rastuća tržišta.

Hagé se fokusira na nizozemske i evropske trgovce, ali ananas postaje sve traženiji i u Aziji i Bliskom istoku. Koreja i Japan dobavljaju ananas direktno iz Costa Rice ili Paname, a ananas iz Filipina se može također pronaći u Aziji.

Foto: bigstockphoto.com, Katheryn Xie


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Proizvodnja Ananas


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić