Pretraga tekstova
Prskanje voćaka vrši se po suhom vremenu, bez prisutnosti vjetra i kada je temperatura zraka viša od pet Celzijevih stepeni.
Tretiranje voćaka tokom zimskog perioda spada u osnovnu mjeru i uveliko doprinosi zaštiti voća od različitih štetnih organizama. Kako savjetuju iz Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe Posavskog kantona, treba ga odraditi preparatima na bazi bakra i sumpora.
"Primijenjuje se tokom mirovanja vegetacije, pa sve do njenog početka, odnosno dolaska proljeća. Najučinkovitije je tretiranje pred samo kretanje vegetacije, upravo zbog porasta dnevnih temperatura i početka bubrenja pupova", navode savjetodavci.
Prskanje voćaka vrši se po suhom vremenu, bez prisutnosti vjetra i kada je temperatura zraka viša od pet Celzijevih stepeni. Naši voćari imaju običaj tretirati stabla i gašenim krečom. Time se uništavaju štetnici koji prezimljuju u kori stabala.
"Kreč reflektira sunčeve zrake, pa biljke usporavaju razvoj i bolje podnose kasne proljetne mrazeve i kora manje puca. Sva zaštitna sredstva koristiti prema preporučenim dozama i u skladu s uputstvima", dodaju iz Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe.
Tagovi
Zaštita voća Prskanje voća Kreč Štetni organizmi Savjetodavna služba
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano