Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 14.05.2023. 12:00

Hrđa i druge bolesti maline - kako ih suzbiti?

Na stablu se hrđa javlja neposredno iznad zemlje u osnovi ljetorasta u vidu narandžastih pustula.

Foto: PIS Vojvodina
  • 959
  • 51
  • 0

Hrđa maline, Phragmidium rubi-idae, prezimljava u obliku teleutospora ili micelije u rak ranama na ljetorastima. Za razliku od nekih drugih prouzrokovača hrđa, kod maline ona nema prelaznu biljku hraniteljku, nego se cijeli ciklus razvića odvija na malini. Intenzivnijoj pojavi ovog patogena pogoduje vlažno i prohladno vrijeme.

Listovi se suše i opadaju

Patogen se razvija na svim nadzemnim zeljastim dijelovima maline. Simptomi se ispoljavaju u toku vegetacije u vidu pojedinačnih žuto narandžastih pjega, a sa naličja lista one su smeđe boje. Zaraženi listovi se tokom avgusta i septembra, suše i opadaju. Na stablu se hrđa javlja neposredno iznad zemlje u osnovi ljetorasta u vidu narandžastih pustula. Na oboljelom tkivu nastaju rak rane, što izaziva sušenje ljetorasta.

Zaraženi listovi se suše i opadaju

U cilju suzbijanja ovog patogena najznačajnije su preventivne mjere koje podrazumijevaju gajenje otpornih sorti maline, kao i uklanjanje zaraženih izdanaka, sakupljanje i spaljivanje opalog lišća u cilju smanjivanja infektivnog potencijala.

S obzirom da su u pitanju mladi zasadi, sa ciljem očuvanja dobre kondicije zasada i mladih listova, može se preporučiti i primjena registrovanih fungicida na bazi a.m. tebukonazol, u količini 0,8 l/ha.

Sa kišom dolazi i ljubičasta pegavost

Kišni uslovi povećavaju rizik od infekcije prouzrokovačem ljubičaste pjegavosti izdanaka i pupoljaka maline (Didymella applanata). Proizvođačima se, u cilju zaštite maline od navedenog patogena, prije padavina, preporučuje primjena fungicida na bazi aktivne materije:

  • azoksistrobin - u koncentraciji 0,075 posto ili
  • tebukonazol - u količini 0,75 kg/ha.

Malinina buba, cvjetojed i lisne vaši

Ukoliko se regitruje prisustvo malinine bube (Byturus tomentosus), malininog cvjetojeda (Anthonomus rubi) ili lisnih vaši (Aphididae) preporučuje se primjena nekog od insekticida na bazi aktivne materije lambda-cihalotrin 0,2 do 0,3 l//ha.

Eriofidne grinje

Također, ukoliko se registruju simptomi napada eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis), u vidu šarenila listova, preporučuje se primjena nekog od akaricida na bazi aktivne materije:

  • abamektin, u koncentraciji 0,15-0,2 posto ili
  • bifenazat, u količini 0,2 - 0,375 l/ha.
Eriofidna grinja je posljednjih godina sve veći problem

Eriofidna grinja lista maline je u posljednjih nekoliko godina sve veći problem u proizvodnji. Ova štetočina pripada grupi eriofidnih grinja, tijelo im je crvolikog oblika i veoma sitnih dimenzija. Dužina tijela odraslih jedinki se kreće od 115 do 130 mikrona. Odrasle ženke prezimljavaju u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića.

U ovom periodu je zaštita maline najvažnija. Kasnije, tokom cvjetanja nije dozvoljena primjena insekticida, niti akaricida. Prilikom upotreba pesticida treba sprovesti sve mjere zaštite pčela i drugih oprašivača i pridržavati se uputstva za upotrebu.


Tagovi

Hrđa maline Zaštita maline Phragmidium rubi-idae Sušenje ljetorasta Ljubičasta pjegavost Malinina bubda Eriofidne grinje


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas