Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba kupina
  • 12.07.2022. 12:00

Hoće li ovo biti dobra godina za uzgajivače kupina?

Procjenjuje se da je u Republici Srpskoj oko 15 hektara, a u cijeloj Bosni i Hercegovini, najviše 30 hektara kupina

Foto: Bojan Kecman
  • 289
  • 60
  • 0

U toku je berba kupina, Rubus fructicosus, čiji su plodovi među najzdravijim od svih voćaka. Ipak, nema mnogo zasada pod ovim voćem u Bosni i Hercegovini, što se najviše može pripisati nižoj otkupnoj cijeni. Do prije godinu, dvije, proizvođači su mogli biti prezadovoljni ako su za kilogram dobijali dvije konvertibilne marke.

Ova godina mogla bi da bude povoljnija za uzgajivače kupina jer, iako zvanično još nije poznata otkupna cijena, može se očekivati i do tri marke po kilogramu, a možda i četiri.

Prati se stanje u Srbiji

Otkupljivači u Bosni i Hercegovini gledaju kakvo je stanje u Srbiji gdje se, trenutno, kalkuliše s otkupnom cijenom od dvije KM/kg i gdje su neuporedivo veće površine. Generalno, kupina nikada nije imala visoku otkupnu cijenu i nije se dešavalo da dvije ili tri godine, zaredom, ona bude visoka, što je i glavni razlog manjih površina pod ovom kulturom.

Organska kupina doseže cijenu do 10 KM po kilogramu

Površine pod kupinom u RS i FBiH nisu velike. Procjenjuje se da je u Republici Srpskoj oko 15 hektara, a u cijeloj Bosni i Hercegovini, najviše 30 hektara kupina. Uglavnom su to manji zasadi, od jednog do tri duluma, a prinosi se kreću od sedam do osam tona po hektaru. Najviše se uzgaja u istočnom dijelu, u Bratuncu, Srebrenici, Skelanima i opštini Oštra Luka.

Što se tiče organske kupine, njena otkupna cijena kreće se do 10 KM po kilogramu što je odlična cijena ukoliko neko može sebi da priušti kupovinu.

Nije teška za uzgoj

Kupina je, što se tiče, uzgoja slična malini, samo što je malina cjenjenija i postiže veću cijenu na tržištu. Plodovi kupina su, naravno, krupniji i za njen uzgoj poželjna je armatura. Rezidba nije komplikovana, voli sunčana mjesta i redovno navodnjavanje. Takođe, većina sorti otporna je na bolesti i štetočine i generalno, za zaštitu kupina, ne treba mnogo ulaganja.

Vino od kupina: Šta sve treba da znate o proizvodnji

Problem je što će u narednim godinama biti sve manje berača jer stanovništvo odlazi i sve je manje sposobne radne snage u selima. Berba traje oko mjesec dana, a počinje sa zrenjem u prvoj polovini jula, dok se neke sorte beru i kasnije. Najzastupljenije sorte su Loch Nes, Thonfree, Čester, čačanska bestrna. Većina sorti pogodna je i za industrijsku preradu, a naročito su popularni džem, sok i vino od kupina.

Koristi se za liječenje brojnih bolesti. Plodovi kupina izvor su vitamina i minerala, antioksidanasa, dobre su za pamćenje, zdravlje očiju, srca, prevenciju od raka, a osim plodova, koriste se i listovi.


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodljike služe... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Kupina Thornfree Loch Nes Čester Uzgoj kupina


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer