Pretraga tekstova
Dugoročno gledano, zaraženi izdanci propadaju, a grinja se iz godine u godinu vraća u sve većem broju ako se ne reaguje na vrijeme.
Nakon detaljnog pregledanja više zasada maline širom Bosne i Hercegovine, utvrđena je prisutnost grinje (Phyllocoptes gracilis), jednog od sve češćih, ali često zanemarenih štetnih organizama u malinjacima.
Trenutni agroklimatski uslovi, umjereno toplo i vlažno vrijeme, pogoduju njenom intenzivnom razvoju i širenju, naročito u zasadima koji nisu redovno tretirani ili su prethodnih godina već imali problema sa ovim štetnikom.
Grinje su mikroskopski sitni štetnici iz grupe pauka, nevidljivi golim okom. Najčešće se skrivaju na naličju listova i u pupoljcima. Hrane se biljnim sokovima, izazivajući deformacije listova, zaostajanje u porastu mladara, slabiji zamet plodova i smanjenu produktivnost zasada.
Dugoročno gledano, zaraženi izdanci propadaju, a grinja se iz godine u godinu vraća u sve većem broju ako se ne reaguje na vrijeme.
Prvi simptomi napada grinje:
Grinje su najosjetljivije u fazi kretanja vegetacije i porasta mladara. Ako se tretman uradi u ovom trenutku, sprečava se njihovo dalje razmnožavanje i značajno se smanjuje rizik od većih šteta tokom ljeta.
Kasniji tretmani, kada se šteta već vidi, donose slabiji efekat jer su tada već razvijene populacije mnogo teže za suzbijanje.
Za suzbijanje grinje u malini koriste se akaricidni preparati - sredstva specijalizovana za suzbijanje grinja. Preporučena aktivna materija koje se pokazala efikasno milbemektin, registrovan za primjenu u EU, a u našoj zemlji registrovan za primjenu na jagodama. Ostale aktivne materije koje su se dobro pokazale su: acekvonicil, piridaben, tebufenpirad.
Napomena: Prije tretiranja obavezno pročitati uputstvo i pridržavati se karence i propisanih doza!
Tretiranje obaviti po mirnom i suhom vremenu, ujutro ili predveče kada su temperature niže. Obavezno dobro pokriti donju stranu listova, jer se grinje tu najčešće zadržavaju. Kako bi sredstvo bolje prionulo za biljku, porporučuje se dodati okvašivač. Nemojte koristiti isti preparat više sezona zaredom kako bi se spriječila rezistencija.
Za održavanje zdravog i produktivnog malinjaka, tretman protiv grinje treba biti dio integrisanog pristupa zaštiti:
Savjetujemo svim proizvođačima da ne čekaju pojavu ozbiljnih simptoma, već da djeluju preventivno i ciljano.
Tagovi
Grinje Phyllocoptes gracilis Prvi simptomi Akaricidni preparati Integrisana zaštita Nevidljivi štetnik
Autor
Više [+]
Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povrća, plastenička i organska proizvodnja.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi