Plodovi s gorkim pjegama su neugodnog, gorkastog okusa i brzo propadaju, a u skladištu mogu oštetiti i zdrave plodove.
Počela je berba jabuka u Bosni i Hercegovini. Jedna je to od najraširenijih voćnih vrsta u našoj zemlji, koje je lani proizvedeno više od 100 hiljada tona (u FBiH 46.178 t, u RS 62.459 t).
Uspješna proizvodnja ovisi o brojnim agrotehničkim mjerama, pravilnog izbora sorte, rezidbe i gnojidbe do suzbijanja bolesti i štetočina.
Kako javlja Savjetodavna FBiH, poljoprivredni proizvođači na području Posavskog kantona su odradili dobar posao te su proizveli kvalitetne plodove uprkos teškim vremenskim uvjetima i pojavama različitih štetočina i bolesti.
Na manjem broju stabala, savjetodavci su utvrdili pojavu tzv. gorkih pjega koje nastaju uslijed fiziološkog poremećaja kod usvajanja kalcija (Ca) uslijed rasta i razvoja plodova.
Napominju da je kalcij sporo pokretan u biljci, a jako bitan za kvalitetan izgled ploda, posebno kod proizvodnje jesensko-zimskog tipa jabuka koji se duže skladišti.
"Preporuka je da se takvi plodovi ne skladište radi bržeg propadanja i da ne dođe do zaraze zdravih plodova", navode savjetodavci.
Iako kalcija u tlu može biti dovoljno, on se sporo kreće kroz biljku i rijetko stiže u plodove, što rezultira karakterističnim udubljenim i tamnim mrljama. Plodovi s gorkim pjegama su neugodnog, gorkastog okusa i brzo propadaju, a u skladištu mogu oštetiti i zdrave plodove.
Kako smo ranije pisali, gorke pjege se manifestuju u vidu nekrotičnih fleka ispod pokožice ploda, a uslijed jačeg napada mogu se vidjeti i na samoj površini. Na mjestima gdje se nalaze, pokožica ploda je ulegnuta. Smeđe su boje, suhe i zbog njihovog prisustva voće dobija gorak ukus i gubi tržišnu vrijednost.
Obim i ozbiljnost poremećaja zavise od mnogih faktora, uključujući i vremenske prilike te osobine prinosa koje su izvan kontrole proizvođača. Ipak, postoji niz agrotehničkih mjera kojima se može umanjiti njihova pojava, čime se smanjuju gubici plodova pri berbi i skladištenju, naročito kod sorti sklonih razvoju problema.
Najvažnije je obaviti pravovremenu berbu, bez čekanja da plodovi previše sazru ili pokažu prve znakove poremećaja. Također, neophodno je odvajati plodove sa znakovima poremećaja, kako bi se spriječilo njihovo kvarenje i moguće širenje na zdrave plodove.
Jeste li se susreli s problemom gorkih pjega u svojim nasadima jabuka? Pišite nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Autorica