Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jabuka
  • 19.09.2025. 07:30

Gorke pjege na jabukama: Odvojite plodove tokom berbe i ne unosite ih u skladište

Plodovi s gorkim pjegama su neugodnog, gorkastog okusa i brzo propadaju, a u skladištu mogu oštetiti i zdrave plodove.

Gorke pjege na jabukama: Odvojite plodove tokom berbe i ne unosite ih u skladište
Foto: Savjetodavna FBiH
36
0
0

Počela je berba jabuka u Bosni i Hercegovini. Jedna je to od najraširenijih voćnih vrsta u našoj zemlji, koje je lani proizvedeno više od 100 hiljada tona (u FBiH 46.178 t, u RS 62.459 t).

Uspješna proizvodnja ovisi o brojnim agrotehničkim mjerama, pravilnog izbora sorte, rezidbe i gnojidbe do suzbijanja bolesti i štetočina.

Obratite pažnju na gorke pjege

Kako javlja Savjetodavna FBiH, poljoprivredni proizvođači na području Posavskog kantona su odradili dobar posao te su proizveli kvalitetne plodove uprkos teškim vremenskim uvjetima i pojavama različitih štetočina i bolesti.

jabuke
Plodovi kvalitetni uprkos teškim vremenskim uvjetima

Na manjem broju stabala, savjetodavci su utvrdili pojavu tzv. gorkih pjega koje nastaju uslijed fiziološkog poremećaja kod usvajanja kalcija (Ca) uslijed rasta i razvoja plodova.

Napominju da je kalcij sporo pokretan u biljci, a jako bitan za kvalitetan izgled ploda, posebno kod proizvodnje jesensko-zimskog tipa jabuka koji se duže skladišti.

"Preporuka je da se takvi plodovi ne skladište radi bržeg propadanja i da ne dođe do zaraze zdravih plodova", navode savjetodavci.

Iako kalcija u tlu može biti dovoljno, on se sporo kreće kroz biljku i rijetko stiže u plodove, što rezultira karakterističnim udubljenim i tamnim mrljama. Plodovi s gorkim pjegama su neugodnog, gorkastog okusa i brzo propadaju, a u skladištu mogu oštetiti i zdrave plodove.

Nekrotične fleke

Kako smo ranije pisali, gorke pjege se manifestuju u vidu nekrotičnih fleka ispod pokožice ploda, a uslijed jačeg napada mogu se vidjeti i na samoj površini. Na mjestima gdje se nalaze, pokožica ploda je ulegnuta. Smeđe su boje, suhe i zbog njihovog prisustva voće dobija gorak ukus i gubi tržišnu vrijednost.

Obim i ozbiljnost poremećaja zavise od mnogih faktora, uključujući i vremenske prilike te osobine prinosa koje su izvan kontrole proizvođača. Ipak, postoji niz agrotehničkih mjera kojima se može umanjiti njihova pojava, čime se smanjuju gubici plodova pri berbi i skladištenju, naročito kod sorti sklonih razvoju problema.

Gorke pjege na jabukama i kako ih spriječiti?

Najvažnije je obaviti pravovremenu berbu, bez čekanja da plodovi previše sazru ili pokažu prve znakove poremećaja. Također, neophodno je odvajati plodove sa znakovima poremećaja, kako bi se spriječilo njihovo kvarenje i moguće širenje na zdrave plodove.

Jeste li se susreli s problemom gorkih pjega u svojim nasadima jabuka? Pišite nam u komentaru ispod teksta.


Tagovi

Berba jabuka Gorke pjege Fiziološki poremećaj Skladištenje Kalcij


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #priroda Priroda je nešto posebno! Da li to bila planina,rijeka treba je iskoristiti na najbolji način. Upravo tako građani Brčko distrikta koriste rijeku Savu. Uživanje na Savi,vožnja čamcem. Ko kaže da Brčko nema svoje ljepote.... Više [+]