Pretraga tekstova
Građani i Institut za genetička istraživanja spašavaju stare sorte od izumiranja. Kako se uključiti?
Krajem maja ove godine Institut za genetička istraživanja pokrenuo je pilot projekat "Stare sorte za nova vremena" koji ima za cilj evidentiranja i daljeg uzgajanja starih sorti voća da bi ih kroz uobičajenu upotrebu najbolje očuvali, izvještavaju Nezavisne novine.
"Neodgovorno da se neke sorte biljaka izgube i zapostave, bilo to zbog našeg nemara ili nedovoljno dobrog odnosa prema njima", rekao je Miljan Cvetković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.
Ideja je da projekat postane stalna aktivnost kako bi se sačuvao autentični genetski materijal, koji je dio naše tradicije i nasljeđa, a treba ga sačuvati za buduće generacije.
Svoje učešće u projektu mogu imati građani koji smatraju da u svom vlasništvu imaju neku staru sortu voća, koja bi mogla biti značajna za genetski fond te istu prijaviti Institutu.
Za popunjavanje upitnika potrebno je odgovoriti na dvadesetak jednostavnih pitanja, a neophodno je dostaviti fotografije voćaka.
Elektronski katalog, čiji će autori biti stanovnici Srpske, obuhvatiće sve značajne stare sorte koje budu prijavljene.
"Ove godine smo počeli s pričom o voću i očekujemo da zaključno bude gotova s krajem oktobra ove godine. Odaziv građana je veoma dobar", rekao je Cvetković.
Odlična je prilika da se istraži genetski materijal, ali i način da se provjeri koliko građani Srpske obraćaju pažnju na stare sorte. Projekt se može proširiti i na prikupljanje drugih biljnih vrsta, ako ovakav način očuvanja biljnog genetskog potencijala bude zanimao građane.
Tagovi
Institut za genetičke resurse Stare sorte voćaka Projekat Očuvanje starih sorti Miljan Cvetković Genetički materijal
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano