Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribizla
  • 02.01.2024. 13:30

Crna ribizla: Malo prskanja, a mnogo načina prerade sirovine

Ovo voće dobro podnosi niske zimske temperature, naročito crna u toku dubokog zimskog odmora čak i do - 30°C.

Crna ribizla: Malo prskanja, a mnogo načina prerade sirovine
Foto: Depositphoto/piep600
  • 107
  • 6
  • 0

Supružnici Dušanka i Mladen Đaković iz Lukićeva, sela na teritoriji grada Zrenjanina u Srbiji, na svom poljoprivrednom gazdinstvu bave se uzgojem crne ribizle. Na plantaži od oko dva hektara, koja se nalazi u selu Družetić, u blizini Koceljeve, imaju blizu pet hiljada grmova ovog, možda i najzdravijeg bobičastog voća, piše zrenjaninski.com.

I ne samo što crnu ribizlu gaje, već od nje proizvode i sok, džem, slatko i liker.

"Počeli smo da je gajimo prije tri godine, a imali smo sreću što smo kupili već formiran voćnjak, koji je bio u rodu. Za nju smo se opredijelili jer smo željeli da se bavimo proizvodnjom nečeg što je zdravo i da boravimo što više u prirodi", priča za ovaj portal Dušanka Đaković.

Ljekovita ribizla - zahtijeva malo, a zdravlju daje puno

Podsjetimo, ovo voće dobro podnosi niske zimske temperature, naročito crna u toku dubokog zimskog odmora čak i do - 30°C. Duboki odmor traje kratko, ali prinudni ekološki odmor uslovljen prisustvom snijega i produžene zime traje znatno duže. Takav slučaj je na lokalitetima predviđenim za sadnju. U pogledu potreba za vodom je hidrofilna biljka i zahtjevnija je od maline i drugih jagodastih voćaka. Količina padavina od najmanje 800 mm godišnje u jednom području omogućuju rentabilno gajenje ove voćke. Ne podnosi suviše laka, pjeskovita i alkalna zemljišta a takođe ni teška, zbijena i ilovasta sa ekstremno kiselom reakcijom.

Prerada široka

Crna ribizla dobro uspijeva u Družetićima, ali Đakovići planiraju da uskoro iz matičnog voćnjaka donesu reznice i formiraju rasadnik u Lukićevu.

"Tvrdim da je zbog svojih kvaliteta i ljekovitih svojstava najzdravije bobičasto voće. Prije dvije godine uopšte je nismo prskali, ove godine smo morali jedanput jer je bilo previše kiše. I naši proizvodi su bez ikakvih dodataka, samo voće i šećer, koji koristimo kao prirodni konzervans", ističe Mladen Đaković.

Ove godine Đakovići su preradili oko 500 kilograma crnih ribizli. Za sada proizvode džem, slatko, sok i liker, a pokušali su i čaj i vino.


Povezana biljna vrsta

Crna ribizla

Crna ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.

Crna ribizla ima posebne zahtjeve za oborinama i visokom relativnom vlažnošću zraka, pa su za njegovo uspijevanje pogodne veće nadmorske visine (700 – 1 200 m). Nasadi crnog... Više [+]

Izvori

zrenjaninski.com


Tagovi

Crna ribizla Dušanka Đaković Mladen Đaković Uzgoj ribizle Prerada ribizle Džem od ribizle Sok od ribizle


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...