Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije oboljenje
  • 11.03.2023. 09:00

Buni vas crvenilo kore debla - šta je u pitanju?

Mnogi voćari primijetili su u ovoj godini da je kora na deblu stabala jabuka i krušaka crvenkaste boje. Iako liči na oboljenje, u pitanju je nešto drugo.

Foto: Bojan Kecman
  • 149
  • 12
  • 0

Crvenkasta boja kore mnoge podsjeća na simptome bakterijskog raka voćaka ili prve simptome pucanja kambijalnog tkiva i razvoja raka kore voćaka, Nectria galigena. Ipak, u pitanju je samo višak vode u zemljištu.

Naime, posljednjih godina, u kasnu zimu i rano proljeće, zbog snijega i čestih i obilnih kiša, dolazi do zasićenja zemljišta vodom. Vodno-vazdušni režim je poremećen i u površinskom sloju zemljišta dolazi do nakupljanja vode pa tlo na površini često zna da ulegne prilikom koračanja, a kamoli kad prolaze lakše ili teže mašine.

Višak i u gornjim dijelovima

Neko bi rekao i da u zemljištu nedostaje željeza zbog crvene boje kore ali je u pitanju zasićenost vodom koja će, sa dolaskom toplijih dana, da prestane. Nedostatak željeza riješava se folijarnom prihranom u prvim tretmanima.

Korijenov sistem ne može da prihvati svu vodu

Ova pojava crvenjenja kore uočava se i u voćnjacima u kojima se obavlja ili ne obavlja krečenje debla. Interesantno je da se višak vode posljednjih godina pojavljuje ne samo u donjim dijelovima voćnjaka, već i u gornjim. A trebalo bi da dođe do bržeg cijeđenja vode iz gornjih dijelova voćnjaka u donje.

Ima li rješenja?

Klimatske promjene i ogromne količine padavina koje se sve češće pojavljuju posljednjih godina, čak u decembru i januaru, dovode do situacija da zbog viška vode korijenov sistem ne može da prihvati svu vodu.

Zahvaljujući snijegu voćke miruju - šta uraditi kada otopli?

Rješenje za sve bilo bi da, umjesto čestih kiša, češće imamo - snijeg. No, njega je sve manje i što je najgore, pitanje je da li će ga biti dovoljno u narednim godinama.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Crvenilo kore Deblo stabla Kruška Jabuka Nedostatak željeza Višak vode


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Radno vreme 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma od 20. do 25.05, za posetioce je od 9 do 19 časova. U petak, 26.05, radno vreme je od 9 do 16 časova. #novosadskisajam #poljoprivrednisajam #poljoprivreda #agrar #stocarstvo #ratarstvo #pov... Više [+]