Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj voća
  • 25.11.2024. 07:30

Brz ili spor rast i razvoj voćaka? Šta ih određuje i možemo li nekako uticati?

Odnosi rasta i razvoja voćaka mogu se u izvesnim granicama menjati pod uticajem faktora spoljne sredine.

Foto: Shutterstock/agrofruti
  • 75
  • 37
  • 0

U životnom ciklusu voćke, osim promjena izraženih intenzitetom vegetativnog porasta, javljaju se i kvalitativne promjene razvoja voćke kao jedinke.

Neke od njih su vidljive i uočavaju se na nadzemnom sistemu kroz karakteristične morfološke promjene habitusa (opšteg izgleda) voćaka. Osim vegetativnih prirasta stvara i generativne priraste. Ukratko, počinje da plodonosi. Struktura obrastajućeg rodnog drveta mijenja se u korist generativnih prirasta.

Obrastanje skeletnih grana sa obrastajućim drvetom dobija specifična obilježja perioda uzrasta u kojem se stablo nalazi. Procesi starenja i odumiranja obrastajućih rodnih prirasta, način njihovog obnavljanja, kao i procesi sušenja pojedinih dijelova krune ili krošnje, pokazuju kvalitativne promjene u razvoju voćke. One imaju svoj tok i obilježavaju mladu, zrelu i na kraju staru jedinku, kao i kod drugih živih bića. Te promjene su rezultat složenih fizioloških procesa koji u biljci usmjeravaju rast i razvoj.

Tri različite grupe

Odnosi između rasta i razvitka, odnosno brzina odvijanja jednog i drugog procesa, nasljedno je svojstvo. Ovi odnosi mogu se podijeliti u tri karakteristične grupe:

Koja voćka rađa već u prvoj, a koja ima pun rod do 35. godine?

  • brz rast i brz razvoj - karakterističan za sorte  koje brzo izgrađuju nadzemni sistem i brzo stupaju u plodonošenje, recimo, za većinu sorti breskve. One brzo izgrađuju krošnju i brzo, poslije početka rađanja, dostižu pune prinose;
  • brz rast i spor razvoj- srećemo kod vrsta i sorti koje brzo izgrađuju nadzemni sistem, a sporo ulaze u plodonošenje. U ovim slučajevima, od početka rađanja do postizanja punih prinosa potreban je duži vremenski period (tri do četiri godine). Biološki proces podizanja prinosa je spor. Ovakve odnose rasta i razvitka imamo kod većine sorti šljive, posebno za sortu požegaču, kao i kod nekih sorti jabuke i kruške;
  • spor rast i spor razvoj - karakteriše one vrste i sorte koje sporo izgrađuju nadzemni sistem (stablo sa krošnjom), a i sporo stupaju u plodonošenje. Izgradnja krošnje traje više godina, a prorođavanje traje dugo (jabuka budimka). Ovo je najmanje povoljan proces sa stanovišta proizvodnje, ali biološki on karakteriše dugovječnost.

Možemo li uticati na ove procese?

Odnosi rasta i razvoja voćaka mogu se u izvjesnim granicama mijenjati pod uticajem faktora vanjske sredine. Izborom podloga i primjenom odgovarajuće rezidbe može se produžiti ili skratiti period intenzivnog vegetativnog rasta, odnosno, do perioda plodonošenja.

Po pravilu, jaka rezidba stimuliše vegetativni porast, a odlaže puno plodonošenje. Bujna podloga izaziva iste efekte. Obrnuto, slaba i umjerena rezidba i slabo bujne podloge smanjuju vegetativni porast i ubrzavaju plodonošenje.

Kako izbor podloge utiče na rodnost voćaka?

Recimo, jabuka u toku obrazovanja krune ne smije jako da se orezuje, jer jaka rezidba odlaže početak rađanja, a slaba (duga) rezidba ubrzava početak rađanja. Skraćivanjem grana jabuke podstiče se vegetativni prirast, a umjerenim prorjeđivanjem grana rodnost. 

Sa proizvodno-ekonomskog stanovišta vrlo je značajno poznavanje karakterističnih odnosa rasta i rodnosti sorte voćke koja se uzgaja, kako ne bismo pogrešnim izborom podloge i nepravilnom primjenom pomotehničkih mjera (rezidbe i sl.) nepovoljno uticali, odnosno, produžavali besplodni period voćaka.


Tagovi

Rast voća Generativni prirast Vegetativni prirast Brz razvita voća Spor rast voća Utjecaj rezidbe


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zatvoreni pretok vina se obavlja ukoliko je grožđe bilo bolesno ili oštećeno ili ima nedovoljnu količinu šećera i kiselina, u svim drugim primjerima preporučuje se otvoreni pretok 🍷
Foto: PSSRS