Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podizanje standarda
  • 30.09.2025. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čapljina

Braća Falak otvorila uljaru u Čapljini: Pogon za preradu maslina "zadnji krik" tehnologije

Od ove jeseni hercegovački maslinari na raspolaganju imaju još jedan pogon za preradu.

Braća Falak otvorila uljaru u Čapljini: Pogon za preradu maslina "zadnji krik" tehnologije
Foto: Toni Falak
82
12
0

Čapljina je dobila novu, ultramodernu uljaru, koja najavljuje podizanje standarda prerade maslina u Hercegovini. Riječ je o pogonu koji je otvoren u sklopu kompanije Regius, a iza čijeg pokretanja stoje braća Toni i Ilija Falak.

Nova uljara opremljena je najsavremenijom tehnologijom, što je istaknuo Toni Falak, inženjer agronomije s dugogodišnjim iskustvom u struci.

Oprema 'zadnji krik' talijanske tehnologije

"Trenutno je to zadnja moda, zadnji krik opreme u uljarstvu što se tiče Mori-tema, talijanskog renomiranog proizvođača uređaja u svijetu uljarstva", naglašava Toni Falak.

U pogonu od ove jeseni
U pogonu od ove jeseni

Ovom investicijom, kako kaže, žele ponuditi lokalnim maslinarima ne samo preradu, već i vrhunsku kvalitetu ulja koja će biti spremna za takmičenja i valorizaciju na tržištu.

"Vidio sam tu neku priliku, osim naravno zarade, da damo ljudima pravi kvalitet prerade ulja da mogu i na takmičenja ići i valorizirati svoje ulje", dodaje naš sagovornik Falak.

Standard nove uljare, kako navodi, za koplje-dva je viši u odnosu na dosadašnje, s naglaskom na higijenu i modernu opremu od inoxa.

Kapaciteti i fokus na kvalitetu

Trenutni kapacitet prerade je 1.000 kg maslina na sat, uz mogućnost povećanja, s obzirom na to da je dekanter uzet veći, sposoban obraditi do 1200, pa i 1300 kg na sat.

Ono što ovu uljaru posebno izdvaja je napredan sistem filtriranja ulja. Iako se ulje mahom kod nas vadi direktno iz dekantera, a u posljednje vrijeme uz separatore za odvajanje nečistoća, ova uljara nudi i dodatnu fazu filtracije.

uljara
Sva oprema od inoxa

"Kada odradite filtriranje, ulje direktno ide u bocu, pakuje se i ide na takmičenja, skladištenje," objašnjava Falak, dodavši kako je to posljednja faza kojom se dobiva dodatni kvalitet ulja, a što će biti i usluga koja se dodatno naplaćuje jer utječe na kvalitetu, fenole i druge mjerljive faktore.

Ekspanzija maslinarstva u Hercegovini

Braća Falak uljaru otvaraju u pravo vrijeme, s obzirom na to da je tendencija sadnje maslina u Hercegovini sve veća, posebno na čapljinskom terenu. Toni, koji je uporedo i direktor u firmi "AgroHerc d.o.o.", kaže kako samo ova kompanija raspolaže sa 500 hektara zemlje, od čega je ove godine posađeno 26 hektara novog nasada, uz postojećih deset. Također, u blizini je i firma s nasadom od 15.000 sadnica, uz mnoštvo manjih lokalnih proizvođača.

"Nasad sa desetak hiljada stabala će sigurno ići kod nas testno, a već nam se javljaju ljudi koji bi radili prešanje", otkriva Falak, dodajući da im manji urod ove godine, u odnosu na lanjsku, ne predstavlja problem jer tek počinju s radom.

Nova uljara smještena je u Čapljini, na magistralnom putu M17, što osigurava jednostavan pristup i logistiku. Objekat ima osiguran prilaz za vozila u čitavom krugu, što olakšava istovar i vaganje maslina.


Fotoprilog


Tagovi

Prerada maslina Uljara Čapljina Toni Falak Kvalitet ulja Mori-tem


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.