Pretraga tekstova
Kalcizaciju kiselih zemljišta treba izvoditi istovremeno sa humizacijom, odnosno unošenjem odgovarajuće količine stajnjaka i fertilizacijom, a acidifikacija alkalnih zemljišta radi se rasipanjem i zaoravanjem fiziološki kiselih đubriva.
Pod agromelioracijama slabo produktivnih zemljišta najčešće se podrazumijeva prije svega - popravka pH vrijednosti zemljišta, zatim povećanje sadržaja humusa i povećanje lako pristupačnog fosfora i kalijuma.
Kisela i jako kisela zemljišta čije su pH vrijednosti manje od 4,5 zahtijevaju meliorativni tretman u cilju smanjenja kiselosti. U tom cilju vrši se unošenje krečnjaka u zemljište u sklopu njegove pripreme za podizanje voćnjaka. Unošenjem krečnjaka ili kalcizacijom, poboljšava se struktura i plodnost ovih zemljišta.
Kao materijal za kalcizaciju obično se koristi mljeveni krečnjak (kalcijum-karbonat), ili dolomit (kalcijum-magnezijum-karbonat). Može se koristiti i negašeni kreč (kalcijum-oksid) i gašeni kreč (kalcijum-hidroksid), ali sa upola manjim dozama. Količina karbonata koja se unosi u zemljište zavisi od njegove čistoće, sadržaja mehaničkih primjesa, a utvrđuje se pedološkom analizom zemljišta.
Predviđena doza krečnjaka unosi se u zemljište u fazi njegove pripreme u dva navrata. Preporučuje se da se 2/3 predviđene doze krečnjaka rasture po cijeloj površini budućeg voćnjaka i zaoru na dubinu od 50 cm u prvoj godini pripreme zemljišta, a 1/3 da se zaore na dubinu od 20 do 25 cm u godini koja prethodi sadnji voćaka.
Prije rigolovanja vrlo kiselih zemljišta (pH 4,0 do 4,5) treba primijeniti 800 kg kalcijum-karbonata, a kasnije svake druge ili treće godine unijeti odgovarajuće količine, najčešće do tri tone po hektaru, a maksimalno do četiri. Kalcizacija treba da se obavi u toku mirovanja vegetacije.
Rigolovanje zemljišta za voćnjak ili vinograd: Kako, čime i kad?
Kalcizaciju kiselih zemljišta treba izvoditi istovremeno sa humizacijom, odnosno unošenjem odgovarajuće količine stajnjaka i fertilizacijom, koja se sastoji u dodavanju odgovarajućih količina fosfornih i kalijumovih đubriva.
Na alkalnim zemljištima, posebno na onim sa visokim sadržajem ukupnih i fiziološki aktivnih karbonata, dolazi do fizioloških poremećaja, koji se ispoljavaju u većoj ili manjoj hlorozi lista, tzv. krečna hloroza. To je rezultat blokade pojedinih mikroelemenata značajnih za metabolizam voćke, posebno gvožđa. Na ovim zemljištima popravke pH vrijednosti rade se njegovom acidifikacijom ili zakiseljavanjem, pri čemu se koriste kisela đubriva u fazi pripreme i održavanja voćnjaka.
Acidifikacija alkalnih (krečnih) zemljišta radi se rasipanjem i zaoravanjem fiziološki kiselih (sulfatnih) đubriva: sulfata gvožđa, amonijum-sulfata ili elementarnog sumpora u obliku praha.
Količine potrebnog materijala za snižavanje pH vrijednosti zemljišnog rastvora prvenstveno zavise od njegove kiselosti i mehaničkog sastava. Maksimalna količina sumpora koja se može dodati u jednoj dozi je dvije tone po hektaru. Ukoliko je pH vrijednost alkalnog zemljišta između 7,0 i 7,5, zakiseljavanje se izvodi u okviru redovne ishrane voćaka, kontinuiranom upotrebom fiziološki kiselog, azotnog đubriva - UREE (karbamida).
Tagovi
Melioracije zemljišta za voćnjak Kalcizacija zemljišta Krečnjak Dolomit Gašeni i negašeni kreč Unošenje krečnjaka Krečna hloroza Acidifikacija Zakiseljavanje zemljišta
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi