Pretraga tekstova
Crvena vina berbe 2017. godine pokazala su izvanrednu kvalitetu, bijela su niže kvalitete, kao i roze vina gdje postoji prostor za napredak.
 
        Ocjenjivanje vina - berba 2017. godine održano je u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru, pred šesteročlanom komisijom kojoj je predstavljeno 78 uzoraka vina. Od tog broja bilo je 35 uzoraka bijelih vina, 2 uzorka roze vina te 41 uzorak crvenih vina.
Ocjenjivanje je provedeno po OIV metodi 100 pozitivnih bodova.
U kategoriji bijelih vina najbolje ukupno ocijenjeno vino Žilavka charisma, proizvođača Hercegovina produkt d.o.o. koja je dobila nagrade šampion ocjenjivanja, ali i veliko zlato. Zlato je osvojilo 13 vina, 8 srebro, 6 broncu te je 7 vina bilo u kategoriji priznanje za sudjelovanje.
U kategoriji crvenih vina najbolje ocjenjeno vino je Blatina carsus, proizvođača Vinarija Škegro, koja je osvojila zlato. Još su 24 crvena vina osvojila zlato, 9 srebro, 6 broncu, a 2 vina su vina bila u kategoriji priznanje za sudjelovanje.
Konačno, 2 ružičasta vina su u kategoriji srebro i bronca.
Zaključak ovogodišnjeg ocjenjivanja je da su crvena vina berbe 2017. god. pokazala izvanrednu kvalitetu, vrlo dobar potencijal, izuzetno lijepe nijanse boje, izraženu punoću, aromu i druge odlike temeljem kojih se može zaključiti da će 2017. godina biti vrlo dobra vinarska godina. U prilog toj činjenici govori 
58% dostavljenih uzoraka u kategoriji zlata.
Bijela vina berbe 2017. godine pokazala su općenito nešto nižu kvalitetu u odnosu na crvena vina premda je najbolje ocjenjeno vino upravo bijelo vino. U grupi bijelih vina nešto je veći broj vina, njih 20 posto, koja se tehnološki moraju doraditi i/ili spasiti.
Ove činjenice sugeriraju da u grupi bijelih vina ima prostora za poboljšanje tehnološkog postupka proizvodnje vina od kvalitativnog sastava grožđa do pojedinih tehnoloških postupaka (maceracija, hladno vrenje, uporaba enoloških sredstava, pretoci, filtracija i dr.), posebice kod tzv. malih proizvođača, hobista i sl.
Također, i u grupi ružičastih vina postoji prostor za napredak u tehnološkom procesu proizvodnje, zaključak je komisije.
Tagovi
Ocjenjivanje vina Šampion ocjenjivanja vina Žilavka charisma Hercegovina produkt Blatina carsus Vinarija Škegro
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                    Ako slika govori tisucu rijeci, ne znam koji je ovdje broj potreban ... "Starry Night" Visoko
 
