• Byctisus betulae
  • 04.05.2020. 07:30

Vrijeme idealno za napad cigaraša: Vinogradari i voćari, jeste li ih već uočili?

Velik problem s cigarašem je što tokom dana bude skriven ispod trsa, iza grude zemlje, a noću se penje na njega i oštećuje pupove. Pravi veće štete kada pupovi počinju bubriti te ih tada ispija svojim rilom. 

Foto: Flickr/el.gritche
  • 291
  • 19
  • 1

Cigaraš (Byctiscus betulae) je štetočina koji spada u grupu kornjaša (pipa) s dugim rilom, a nanosi štetu na vinovoj lozi i voćkama, ponajviše kruškama. 

Tijelo ove pipe je vrlo živih boja, zelene, plave ili bakrenocrvene s metalnim sjajem. Dužina odraslog insekta je 6-9 mm, larva je bijela i bez nogu, a naraste do 6 mm. Mužjaci imaju na prednjem dijelu grudnog košša sa svake strane po jedan šiljak.

Listove pretvara u oblik cigare

Cigaraš se pojavljuje u aprilu i maju, a veliki problem kod njega je što tokom dana bude skriven ispod trsa, iza grude zemlje, a noću se penje na njega i oštećuje pupove. Pravi veće štete kada pupovi počinju bubriti te ih tada ispija svojim rilom.

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

Kada se pupovi otvore i loza prolista, nagriza peteljku lista, zbog čega on vene, tako da ga ženka može nogama smotati u tuljac (cigaru) po čemu se njegova prisutnost najbolje prepoznaje. Unutar te cigare odlaže dva do tri jaja, a jedna ženka može smotati 20-30 listova. Larve žive unutar tuljka gdje se i hrane, a na završetku razvoja odlaze u tlo gdje se pretvaraju u lutku. 

Suzbijanje obavezno prije nego što se pupovi otvore

Suzbijanje ove štetočine potrebno je vršiti i prije nego se pupovi otvore, a budući da je sitna i prilagodljiva bojom svoga tijela na mladom izboju na čokotu, teško je uočiti te se najčešće primijeti kada je već napravila štetu.

Podizanje novog vinograda: Dobro pripremite tlo i lozne kaleme

Što se tiče tretiranja, danas se sve više koriste insekticidi i to oni u granulama, koji se pospu oko trsa, ali efikasnost ovog načina zaštite je upitna. Najsigurniji način je redovno obilaženje vinograda i skupljanje lišća koje je zaraženo. To lišće je najbolje spaliti ili iz njega uništiti sve larve kako bi najezda iduće godine bila puno manja. Neki agronomi preporučuju obilazak vinograda noću, s baterijama, ali naravno, to se odnosi samo na manje zasade. 

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Cigaraš Byctisus betulae Vinova loza Pipa Pupovi Listovi April Maj Insekticidi Štetočine


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.