Pretraga tekstova
Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu.
 
        Svakim danom sve je više proizvoda koji nose neku od oznaka zaštićenosti, bilo da se radi o oznaci zemljopisnog porijekla, izvornosti ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta.
Evropska komisija ovih je dana odobrila zahtjev za registraciju vina "Vera de Estenas" u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOP).
Povijesni sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porijekla zaštićeno u Kini
Geografsko područje "Vera de Estenas" nalazi se na teritoriju općine Utiel, u španjolskoj provinciji Valencija. Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu.
Crna vina starjela u bačvi "Crianza", "Reserva" i "Gran reserva" proizvode se od sorata Bobal, Tempranillo, Cabernet Sauvignon ili Merlot. Proizvodnja se odvija u spremnicima u kojima temperatura ne smije prijeći 28 °C. Starenje se odvija u hrastovim bačvama zapremnine od 225 do 300 litara. Vina koja stare u bačvama u njima se drže kraće od 6 mjeseci, dok se vina "Crianza" tamo drže najmanje 6 mjeseci, vina "Reserva" najmanje 12 mjeseci, a vina "Gran reserva" najmanje 18 mjeseci. Starenje dovršavaju u boci do isteka najkraćeg zakonom predviđenog roka.
Bijela vina Chardonnay fermentiraju u novim hrastovim bačvama od 225 ili 300 litara.
Ružičasta vina izrađuju se uglavnom od crvenog grožđa sorte Bobal. Proizvode se u spremnicima od nehrđajućeg čelika pri temperaturi koja ne prelazi 22 °C.
Ovo novo ime pridružit će se popisu od 1.600 zaštićenih oznaka izvornih vina koji su već registrirana. Popis je dostupan u bazi eAmbrosia. Za više informacija pogledajte i stranice s pravilima o kvaliteti.
Tagovi
Vino Oznaka porijekla Evropska komisija Vera de Estenas
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
 Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                
                
                
                    Evropsko vinarstvo u 2025.: Proizvodnja blago porasla, ali problemi ostaju
                     Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                
                
                
                    Bakterijski rak može izazvati sušenje čokota: Preventiva jedino rješenje
                     Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                
                
                
                    Vinogradari, vrijeme je za uklanjanje trsova koji pokazuju simptome zlatne žutice!
                     Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                
                
                
                    Šta poduzeti ako grinja šiškarica napadne vinovu lozu?
                     
