Pretraga tekstova
Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu.
Svakim danom sve je više proizvoda koji nose neku od oznaka zaštićenosti, bilo da se radi o oznaci zemljopisnog porijekla, izvornosti ili zajamčenog tradicionalnog specijaliteta.
Evropska komisija ovih je dana odobrila zahtjev za registraciju vina "Vera de Estenas" u registar zaštićenih oznaka porijekla (ZOP).
Povijesni sporazum: 100 EU proizvoda sa oznakom geografskog porijekla zaštićeno u Kini
Geografsko područje "Vera de Estenas" nalazi se na teritoriju općine Utiel, u španjolskoj provinciji Valencija. Vina "Vera de Estenas" odlikuju se intenzivnom sjajnom bojom, primarnim aromama zrelog voća i lijepim skladom na nepcu. Radi se o crnom, ružičastom i bijelom vinu.
Crna vina starjela u bačvi "Crianza", "Reserva" i "Gran reserva" proizvode se od sorata Bobal, Tempranillo, Cabernet Sauvignon ili Merlot. Proizvodnja se odvija u spremnicima u kojima temperatura ne smije prijeći 28 °C. Starenje se odvija u hrastovim bačvama zapremnine od 225 do 300 litara. Vina koja stare u bačvama u njima se drže kraće od 6 mjeseci, dok se vina "Crianza" tamo drže najmanje 6 mjeseci, vina "Reserva" najmanje 12 mjeseci, a vina "Gran reserva" najmanje 18 mjeseci. Starenje dovršavaju u boci do isteka najkraćeg zakonom predviđenog roka.
Bijela vina Chardonnay fermentiraju u novim hrastovim bačvama od 225 ili 300 litara.
Ružičasta vina izrađuju se uglavnom od crvenog grožđa sorte Bobal. Proizvode se u spremnicima od nehrđajućeg čelika pri temperaturi koja ne prelazi 22 °C.
Ovo novo ime pridružit će se popisu od 1.600 zaštićenih oznaka izvornih vina koji su već registrirana. Popis je dostupan u bazi eAmbrosia. Za više informacija pogledajte i stranice s pravilima o kvaliteti.
Tagovi
Vino Oznaka porijekla Evropska komisija Vera de Estenas
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.