Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dionísios
  • 05.07.2023. 11:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Uz rame turističkih velesila: Mostar proglašen "Evropskim gradom vina"

Titula Europskog grada Dionísios 2024. godine posljednje je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu.

Foto: Grad Mostar
  • 137
  • 30
  • 0

Na ceremoniji održanoj u utorak u Evropskom parlamentu u Briselu savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak svečano je preuzeo titulu "Evropskog grada vina Dionísios" za 2024. godinu. Ovu titulu dodjeljuje Evropska mreža vinskih gradova Recevin s ciljem promocije destinacija koje su objedinile turizam i vino u uspješnu priču. 

Prestižno priznanje

Ovom prilikom, Vinsku cestu Hercegovine (VCH) i posebno njen dio koji se odnosi na Grad Mostar prezentirali su predstavnici Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i projekta USAID Turizam.

"Prestižno priznanje je dokaz naše bogate vinogradarske baštine i predanog rada naše vina. Radujemo se predstavljanju jedinstvene turističke ponude koju ima Grad Mostar, ali i cijela Hercegovina, a pogotovo kroz projekat Vinske ceste Hercegovine", poručili su i Grada Mostara dodavši kako titula otvara nove mogućnosti za razvoj vinskog turizma i dalju promociju prema vodećim evropskim destinacijama, jer su stali rame uz rame s gradovima iz Španije, Italije, Portugala i drugih turističkih velesila.

Titula Europskog grada Dionísios 2024. godine posljednje je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući i članstvo u Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Evrope Iter Vitis, nagradu "Najbolji Iter Vitis vinski grad" za Mostar, "Najbolja održiva destinacija za vinski turizam" za Trebinje, "Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina" za manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Jedinstvena kulturna baština

Ovi izvanredni rezultati potaknuti su i brojnim aktivnostima Vinske ceste Hercegovine, čiji razvoj predvodi Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa šest lokalnih zajednica, a podržava Vlada SAD-a putem USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

"Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Oduševljeni smo ovim priznanjem i posvećeni smo saradnji s gradom Mostarom i pet drugih gradova/općina obuhvaćenih VCH u razvoju ovog turističkog proizvoda", rekao je Darko Pehar, sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka. Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.


Tagovi

Evropski grad vina Dionísios Priznanje Marin Čuljak Darko Pehar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.