Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trebinjski vinogradi
  • 27.07.2021. 12:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

U trebinjskim vinogradima ove godine očekuju rod veći do 15 posto

Vinogradi, u ovom periodu godine, izlaze iz kritičnog perioda za razvoj biljnih bolesti plamenjače i pepelnice.

Foto: Depositphotos/afefelov68
  • 107
  • 52
  • 0

Sušan period i izostanak biljnih bolesti išli su na ruku trebinjskim vinogradarima koji procjenjuju da će ubrati veće količine grožđa u odnosu na prošlu godinu, piše rtrs

Potvrđuju to u kompaniji Agrofin gdje očekuju rod veći za deset do petnaest posto u odnosu na 2020., odnosno oko 1,1 milijun kilograma. 

Budući da je vegetacija kasnila, tek je započelo šaranje grozdova. U vinogradima ove kompanije su u funkciji sustavi za navodnjavanje od kraja juna, a trenutno se obavlja skidanje viška zelene mase, što će pripremiti grozdove za sazrijevanje. 

"To se radi da bi vlaga, hrana, vitamini išli u grozd, a poslije berbe u korijen, da se pripremi za narednu godinu", naveo je poslovođa Agrofina Đoko Radulović.

Vinogradi, u ovom periodu godine, izlaze iz kritičnog perioda za razvoj biljnih bolesti plamenjače i pepelnice.

Cijena grožđa ista, a troškovi rastu

Branko Anđelić, rukovoditelj vinogradarske proizvodnje Agrofin kaže kako su zbog nelojalne konkurencije i uvoza ovog voća prinuđeni da cijenu grožđa godinama drže na istom nivou, iako troškovi rastu. 

"Otprilike, ulaganja su 40 do 50.000 maraka po hektaru, za tri godine, kada loza izlazi na prvi značajniji rod", ističe Anđelić dodajući da je nekad upitna i sama proizvodnja. Naime, ulaganja su velika jer je nekada teško sačuvati grožđe od bolesti. "Ako nemamo kvalitet, nemamo ni prihode", naglasio je. 

Јovo Runjevac, iz naselja Zgonjevo, kaže da je ovogodišnji rod grožđa, na više od jednog hektara vinograda, u izuzetno dobrom stanju. Kiše su izostale, pa lozu nije morao često tretirati zaštitnim sredstvima. Zrenje će kasniti desetak dana, ali prodaja ne bi trebalo biti problem.

Arome i svježinu budućeg vina spasite izmjenama u tehnologiji

Također, povoljna činjenica je što su vinarije, zahvaljujući smirivanju pandemije i otvaranju tržišta, uspjele prodati značajnije količine vina.

Berba bi trebala započeti u prvoj dekadi septembra. 


Tagovi

Trebinjski vinogradi Grožđe Agrofin Branko Anđelić Zelena rezidba Rod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]