Pretraga tekstova
Vinogradi se obično odupiru toplini, ali s dostignutim razinama u petak, vinarstvo plaća veliku cijenu. To je nešto što nikada nisam doživio. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam vidio vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je Jerome Despey.
Vinogradi na jugu Francuske prošli su tjedan "izgorjeli" u toplinskom valu koji je pogodio taj dio zemlje. Lokalni vinari tvrde da nisu vidjeli takve opekline na vinovoj lozi "više od 30 godina“.
Posebno su, piše connexionfrance, pogođene regije Gard i Hérault, a mještani kažu da grožđe izgleda kao da je "spaljeno pomoću bacača plamena". Météo France za navedeno je područje izdao crveni alarm zbog novog toplinskog vala koji kreće ovaj tjedan. Inače, temperature su na nekim mjestima dosegle više od 45°C.
"Temperature su dostigle takve razine da se čini da su neke vinove loze upaljene; doslovno na žaru. Grožđe je spaljeno, a listovi isušeni", rekao je vinogradar i predsjednik gospodarske komore Hérault, Jérôme Despey.
Na twitteru, Despey je dodao da namjerava "aktivirati hitnu jedinicu" za utvrđivanje šteta pri Odjelu za poljoprivredu, kako bi što prije dobili jasniju sliku o šteti.
"Vinogradi se obično odupiru toplini, ali s dostignutim razinama u petak, vinarstvo plaća veliku cijenu. To je nešto što nikada nisam doživio. Vinar sam 30 godina. Nikad nisam vidio vinovu lozu da gori od vrućine; to je impresivno", rekao je.
Najviše su pogođeni vinogradi u Villeveyracu, Fabrguesu i Pic Saint-Loup području, a uništene su i stare vrijedne sorte vinove loze poput Carignana. K tome, mali šumski požari u Gardu također su nanijeli štete na imanjima nekoliko farmera i vinogradara.
Tagovi
Toplinski val Vinogradi Francuska Izgorjelo Spaljeno
Autorica
Više [+]
Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano